Klik på bogen for at se den originale årbog som PDF

 

1993

Jubelår i Ringkjøbing

1993 blev et jubelår for Ringkjøbing, der fejrede 550 års jubilæum for stadfæstelsen af købstadsrettighederne. En perlerad af arrangementer blev sluttet 25. november med en symfonikoncert i Vesterhavshallen. Et værdigt punktum for jubilæumsåret, der også blev indledt med musik.

Det var Nordvestjydsk Symfoniorkester under ledelse af Kaj Milter Jensen fra Ringkjøbing, der i samarbejde med sangerinden Kirsten Vaupel havde sammensat et sprudlende program med hovedvægten lagt på wienermusik.

Samtidig var der kunstudstilling i Rådhushallen, hvor Ringkjøbing Kunstforening havde samlet maleri, skulptur og fotografi ved Jens, Hanne og Lars Mathiesen fra Hvingel til en spændende udstilling.

Selve dagen, da kong Christoffer af Bayern skrev under på brevet, der stadfæstede de rettigheder, Ringkjøbing tidligere havde fået af kong Valdemar, var 27. januar 1443. Ringkjøbing er altså ældre end de 550 år, men det fortaber sig hen i uvisheden, hvor gammel byen er. Derimod har Ringkjøbing som en af de få i landet dato på sine købstadrettigheder.

Musicalen »Aspects of Love« var en festlig optakt til selve jubilæumsdagen, og den blev fulgt op af teatercafé på Hotel Ringkjøbing, hvor direktøren for Det danske Teater, Birgitte Price, var hædersgæst sammen med forestillingens medvirkende.

Vejret var det bedst tænkelige onsdag den 27. januar. Det var køligt, men klart, da Ringkjøbing Byråd satte sig til det ekstraordinære møde, hvor borgmester Hans M. Jensen kunne læse jubilæumsproklamationen op, og kommuneatlas over Ringkjøbing blev offentliggjort.

Herefter var der en ceremoni på Torvet, hvor vægterne medvirkede, og den genopvakte stadstambur Lau Slott-Petersen optrådte for første gang i sin flotte uniform. Borgmesterens proklamation blev før festgudstjenesten slået op på døren til Ringkjøbing Kirke, hvor sognepræst Jørgen Eilschou Holm prædikede.

Med Ringkjøbinggarden i spidsen gik de mange indbudte gæster herefter til reception i Rådhushallen, hvor jubilæumsfestlighedernes koordinator, fhv. skatteinspektør Børge Andersen på festlig vis demonstrerede for alle, hvordan man spiser røget helt, når det skal gå rigtigt til. Med fingrene, naturligvis.

Ringkjøbing Teater har året igennem sørget for, at teatergængerne i anledning af byjubilæet har fået store oplevelser. 23. februar var det de unge, der kunne se en grafisk gyser i sort/hvid. »Eva« hed forestillingen, mens det mere var de voksne, »Swedenhielms« henvendte sig til 11. marts. I august var der gadeteater to gange, men den helt store begivenhed var provinspremieren på Nyt Dansk Danseteaters forestilling med to balletter. Det foregik 21. august, så der var blandt publikum også mange balletinteresserede turister.

Ringkjøbing Museum lagde hus til Frimærkets Dag, som postmester Thorkild Frandsen havde fået til byen i anledningen af jubilæet. Den lokale frimærkeklub havde lagt et stort arbejde i arrangementet, der foregik 11.-14. marts med udstilling og tegnekonkurrence for skolebørn, salg af førstedagskuverter med jubilæumslogo og meget mere.

Ringkjøbing Kunstforening havde med tilskud fra kommunen mulighed for at vise en række store udstillinger, og foruden familien Mathiesen var det maleren Allan Stabell i perioden i perioden marts-april, Ellen-Mie Ejdrup Hansen med fotografiske værker og værker i blandteknikker i september-oktober og maleren Vibeke Lawaetz i november-december, kunstinteresserede havde mulighed for at se i Rådhushallen. I sommer var der internationalt kunstmøde i Uldspinderiet med arbejdende værksted og udstilling.

I påsken var det Ringkjøbing IF, der markerede byjubilæet med at engagere Papa Bues Viking Jazz Band til den årlige påskejazz i Vesterhavshallen, og senere i april havde Set. Georgs Gildet indlagt specielle Ringkjøbingopgaver i byløbet for kommunens spejdere. Det var et landsdækkende arrangement i anledningen af gildernes 60 års fødselsdag.

Et af de indslag, der var lavet specielt i anledningen af jubilæumsåret, var en maleriudstilling i Rådhushallen i den første halvdel af maj. En efterlysning af private billeder med Ringkjøbingmotiver havde givet mange henvendelser, så der var over 100 malerier, som gav et godt indtryk af Ringkjøbing gennem tiderne. De blev studeret i detaljer af de mange, som strømmede til denne spændende og helt enestående udstilling.

Valdemarsdag markeres hvert år 15. juni til minde om, at Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219. Derfor benyttede Danmarkssamfundet i Ringkjøbing jubilæet som anledning til at gøre mere ud af den årlige uddeling af flag og faner. En faneborg på Torvet dannede en festlig ramme om uddelingen, og herefter marcherede man med Ringkjøbinggarden i spidsen gennem byen for at slutte med festgudstjeneste i Ringkjøbing Kirke.

Bevaringsforeningen gjorde også mere end sædvanligt ud af den årlige uddeling af Bevaringspriser. For det første blev der uddelt fire - to til landet og to til byen - for det andet skete det i Rådhushallen, hvor foreningen samtidig havde en fotostatudstilling om by- og bygningsbevaring i Ringkjøbing, og endelig holdt journalist og forfatter Peter Olesen lysbilledforedrag. Det skete på en lun juniaften, mens Ringkjøbing Roklub var ved at rigge weekendens havnefest til.

Omkring 75 veteranmotorcykler var et herligt skue påTorvet 19. juni, da to unge ringkøbingensere, Mikkel Rasmussen og Jørn S. Pedersen, havde taget initiativ til et rally på Ringkjøbingegnen. Fra Torvet gik ruten via Velling til Lem, hvor man i Smedenes Hus havde præsentation. Fra Lem kørtes over Ølstrup til Tim Maskinfabrik, som kunne beses, og her var der ogsåindlagt en konkurrence i slalomkørsel. Hjemturen gik over Stadil, Stadilø og Kloster tilbage til Ringkjøbing.

Ringkjøbing Museum havde sit første jubilæumsarrangement i april. Det var en udstilling af Jesper Kierkegaards unikke Ringkjøbingprospekter fra 1808-1847, og den store udstilling om Ringkjøbing i 700 år blev åbnet i juni. Fra samlingerne var alle de spredte genstande, der fortæller om Ringkjøbings historie, fundet frem, og for første gang sat sammen til en meget interessant Ringkjøbingudstilling.

De gamle håndværk, der knytter sig til smakkesejlads på Ringkjøbing Fjord, var også i højsædet, da Ringkjøbing Smakkelag havde budt til træf. Fra flere steder i landet kom der smakker, så det var på mange måder en historisk begivenhed, og lørdag den 26. juni havde rebslageren, maleren, knivmageren, sejlmageren og fiskerøgeren taget opstilling på plænen foran rådhuset for at vise, hvordan de gamle håndværk stadig holdes i hævd. På grund af stærk blæst kunne der dog ikke sejles så meget, som man havde håbet på.

Fredag den 9. juli blev for de mange hundrede tilskuere i Vesterhavshallen et af jubilæumsårets højdepunkter. Ringkjøbingegnens Folkedansere havde i samarbejde med violinisten Anker Buch arrangeret en Ole Kjæraften for at mindes byens største spillemand. Ragna Tang havde lavet nye danse, der blev uropført, og Anker Buch spillede sammen med foreningens egne spillemænd til. Han gav smagsprøver på andre af Ole Kjærs kompositioner samt spillede musik af hans samtidige. Arrangementet var på grund af regn flyttet til hallen, for ellers skulle det have været afviklet i byens hjerte, nemlig på Torvet.

Det var også i juli, folkedanserne holdt en stor, farvestrålende folklorefestival med deltagere fra Polen, Tyskland, Ungarn, Italien og Tyrkiet foruden foreningens egne dansere. Velling Sogneforening og Ringkjøbing Skole havde en finger med i spillet, og programmet var lagt, så der ikke blot var opvisninger i Ringkjøbing, men i alle sognene samt Hvide Sande, Søndervig og Skjern. Den store gallaaften med deltagelse af alle hold blev dog afviklet i ROFI-Centret i

Ringkjøbing, og så blev der med gudstjeneste i Ringkjøbing Kirke søndag den 25. juli sat et stemningsfyldt punktum for 4 dages festival.

Ringkjøbing Kirke var i løbet af sommeren rammen om en række koncerter med fremragende musikere. I anledning af byjubilæet havde organist Ernst Christensen fået lagt et program, som aldrig er set før, og som lokalbefolkningen plus mange turister hver gang nød i stort tal.

Fjordfesten er en tradition, så jubilæum eller ej var den plottet ind på kalenderen, men byjubilæet satte sig spor også i denne begivenhed. Naturligvis var Liv i Ringkjøbingrevyen ude med riven, ikke mindst på baggrund af, at dronning Margrethe på grund af en operation i sit knæ havde måttet melde afbud til det kongelige besøg få dage efter. Også i søndagens optog var der flere, som havde skelet til jubilæet.

Det ligger efterhånden også - næsten - fast, at Dansk Veteranbilklubs Ringkjøbingrally finder sted i den samme weekend som Fjordfesten. Da klubben i år holdt 25 års jubilæum, blev det fejret sammen med byens 550 år. 150 af de herlige, gamle biler fra ind- og udland var kørt til Ringkjøbing for at være med, og som noget nyt var der fredag før selve løbet 31. juli arrangeret concours de origine, så de velholdte og velplejede vogne i original stand blev bedømt. Et halvt hundrede af deltagerne stillede op her, mens alle var klar lørdag morgen til jubilæumsrallyet fra rådhuset. Alle kørte over Torvet, inden de fordelte sig på de valgte ruter i omegnen, for sidst på eftermiddagen at vende tilbage til Ringkjøbing, hvor den sidste post satte ekstra kolorit på byens jubilæum. Hans Kongelige Højhed Prinsen ankom veloplagt til Rådhuset, hvor han blev modtaget af byrådet, Ringkjøbinggarden og faneborg samt en masse mennesker, der havde taget opstilling for at få et glimt af den prominente gæst.

Indenfor i Rådhushallen var der reception, hvorunder byens gaver blev overrakt til prinsen. Selv modtog han sejlerudstyr, mens der til den sygemeldte dronning var et guldaftryk af en vikingemaske fundet i Velling i forsommeren af en ivrig amatørarkæolog, Bent B. Anthonisen, Ringkjøbing. Der var også en jubilæumsmønt i guld til majestæten og mange hilsner med ønsket om god bedring.

Øst for rådhuset fik prinsen derefter æren af at afsløre skulpturen Bølge, der nu pryder pladsen ned mod jollehavnen, og så gik turen i bil gennem byen til Amtstorvet og en besigtigelse af amtskommunens nye administration.

Den efterfølgende tur til Torvet foregik til fods, og Torvet var fyldt med mennesker, der ligesom dagens æresgæst hørte Ringkjøbing Big Band og lod sig underholde af folkedanserne, musikskoleelever og et børneoptog, der viste H. C. Anderseneventyr.

Festlighederne på Torvet sluttede med, at vægterne bød til frokost på Hotel

Ringkjøbing, og da den var spist, kørte prinsen og hans følge til Lem, hvor der var besøg på vindmøllefabrikken Vestas og i Smedenes Hus. Sidste punkt på programmet var indvielse af og rundvisning i flygtningelandsbyen på Kirkevej i Rindum, der dagen efter blev beboet af bosniske flygtninge. Prins Henrik, der er protektor for Dansk Røde Kors, tog sig god tid her, inden han tog afsked med Ringkjøbing og igen satte kursen mod kongeskibet Dannebrog, der lå i Struer.

Knap var det ene kunstværk afsløret, før de næste var færdige til at blive præsenteret. Kulturminister Jytte Hilden var kommet til Ringkjøbing lørdag den 7. august for at afsløre de tre malerier, som kommunen i anledningen af jubilæet havde bestilt hos de lokale kunstnere Jens Mathiesen, Hvingel, Jan Torstenson, Hee, og Jens Peter Nielsen, Ringkjøbing. Det foregik på estraden på Torvet, mens der i Gågaden på nogenlunde samme tid var modtagelse af dronningen - i Kaj Møllers skikkelse, der havde fået til opgave at afsløre en Legofigur af Ringkjøbingpigen med høj hat.

August blev i det hele taget den måned, da jubilæumsfestlighederne kulminerede, for 11.-15. august havde Rindum SU valgt at udvide den årlige sportsfest og afvikle Børnenes Byjubilæum med sportskampe og gadefodbold, inden der lørdag og søndag var lavet et stort program med masser af spændende aktiviteter for børn og voksne. Det var ved den lejlighed, at børneinstitutionerne Vasegården og Rindum Børnehave overrakte fungerende borgmester Vagn Kristensen deres jubilæumsgaver til byen.

I samme uge havde Ringkjøbinggarden genvisit af Delft Drumguard fra Holland, der satte sit præg ikke alene på Ringkjøbing, men også på Tim, Lem og Hee i dagene 11.-16. august.

Den samme weekend var der besøg af Marinehjemmeværnet fra Thyborøn, der viste Esbjergs nyeste Hjemmeværnskutter frem for et stort publikum, og tirsdag den 17. august fandt igen et af de mange spændende kulturelle arrangementer sted. I Rådhushallen var der koncert med Ringkjøbing Klaverduo, og i pausen opførte Else Mathiassen fra Velling sin danseforestilling om Agnete og havmanden.

Så stod der folkefest på programmet lørdag den 21. august. Et stort underholdningsprogram fra morgenen, hvor Bubber serverede morgenmad for børnene, til Skipper & Co. spillede godnatvals for de voksne, var stillet an på og omkring Torvet, der var omdannet til en festplads med et stort telt. Hotel Fjordgården sørgede for, at der var lækker mad og drikkevarer at købe hele dagen, men festen regnede og blæste væk. Kun morgenmaden og den stemningsfyldte aftenfest trak de mange mennesker til byen, som man havde håbet på, så der blev en økonomisk bet ud af de store anstrengelser, kommunen og Hotel Fjordgården havde gjort sig for at lave en folkelig festdag for alle kommunens indbyggere.

Om formiddagen blev navngivelsen af Ringkjøbings andet IC3-tog fejret samtidig med folkefesten. Det fik navnet »I. C. Christensen«, og det var den store statsmands barnebarn, Inger Bro, Ringkjøbing, der afslørede navnet og ønskede toget held på sin færd. Bentemarie Kjeldbæk havde dekoreret toget, og hun var godt tilfreds med resultatet, som hun så første gang på en præsentationstur til Ulfborg.

Efter folkefesten klingede antallet af jubilæumsarrangementer lige så stille af. Billedhuggeren Karen Lund Andersen og keramikeren Bodil Rystrand, begge Ringkjøbing, havde dog i august-september en smuk udstilling af skulpturer og unika-arbejder i stentøj, der vakte stor opmærksomhed - ikke mindst på grund af en Kaj Munk-buste.

I oktober fejrede Ringkjøbing Big Band 20 års fødselsdag med en koncert i Rådhushallen, hvor mange af de tidligere deltagere var kommet for at spille med, og jubilæumsfestlighederne sluttede med Århus Symfoniorkester i Vesterhavshallen 25. november. Jubilæumsåret var medvirkende til, at Ringkjøbing efter 15 år fik en symfonikoncert, og den blev et tilløbsstykke. Den verdensberømte dirigent Sixten Ehrling stod foran orkesteret, og aftenens solist var den amerikanske mezzosopran Debra Every. Et begejstret publikum formåede ikke at holde klapsalverne tilbage mellem de forskellige sange og satser.

Der er også blevet klappet meget i år, for sjældent har der været så mange spændende arrangementer af enhver art i Ringkjøbing. 550 års købstadsjubilæet har økonomisk væretholdt på et meget afdæmpet plan, for det har først ogfremmest været foreningerne i hele kommunen, der har bidraget med aktiviteter.

Det var også meningen, for da daværende skatteinspektør Børge Andersen i 1991 skrev til byrådet, at skulle der gøres noget i anledning af byens 550 års jubilæum, måtte det være snart. En styregruppe med deltagere fra byrådet, foreninger og organisationer i kommunen blev nedsat til at koordinere aktiviteterne, og noget af det første, den gjorde, var at skrive rundt til alle foreninger for at høre, hvad de havde at byde på for at gøre 1993 ekstra festligt.

Desuden blev der lavet en jubilæumsfond, der siden julen 1991 har solgt jubilæumsvin for at skaffe penge til udsmykning i byen. Royalties for benyttelse af Svend Bergs jubilæumslogo med Ringkjøbingpigen gik også i fonden, som har bidraget til skulpturen Bølge ved Rådhuset.

Til at holde styr på de mange jubilæumsaktiviteter blev Børge Andersen ansat halvdags i 1993, så idémanden til det hele har også haft en væsentlig andel i, at 1993 blev et minderigt jubelår i Ringkjøbing.

 

Lidt om Wienerbørn i Ringkøbing og omegn

Af Per Hauge Mortensen

 

Indledning

Mandag d. 13. december 1920 ankom et tog med børn fra Wien til Ringkøbing. Dagbladet oplyser ikke, hvor mange børn der skulle af i Ringkøbing, men de var en del af en transport med 727 børn, der kom til Danmark den dag. De 600 skulle blive i Jylland.

Det var hverken første eller sidste gang, der kom børn fra Wien til Ringkøbing.

 

Baggrund

Børnenes ankomst var et led i en stor aktion, der skulle hjælpe børn i Wien med at komme til kræfter. Under verdenskrigen og i de nærmest følgende år var børnene i Wien truet af sult og underernæring på grund af vanskelige forsyningsforhold. I denne aktion kom ialt ca. 14.000 børn i alderen 6-14 år til Danmark, en del af dem flere gange. Allerede i 1917 under verdenskrigen var Schweiz begyndt at hjælpe, og senere sluttede også Holland sig til hjælpearbejdet. 11919 kom Danmark og mange andre lande med. Ialt deltog 16 lande, der ialt hjalp o. 250.000 børn.

I september 1919 blev 104 børn på privat initiativ hentet her til landet, men arbejdet blev hurtigt overtaget af en komité med medlemmer over hele landet, Komitéen for Wienerbørns Ophold i Danmark. Da der senere blev oprettet lokalkomitéer over hele landet, blev den til Centralkomitéen. I pressen blev udsendt opråb om at bidrage til sagen med penge til rejseomkostningerne eller ved at tilbyde et barn ophold i 3 måneder.

Fra begyndelsen gik det trægt med tilbud om ophold, og det viste sig også mere besværligt at organisere det første tog end ventet, bl.a. på grund af dårlige post- og telegrafforbindelser. Komitéens første tog medbragte 416 børn og ankom i november 1919. Med så stort et antal kunne man fylde et ekstratog. Selve rejsen var næppe nogen fornøjelse, f.eks. var der ikke kul til opvarmning.

Da de første børn var ankommet og deres tilstand blev almindeligt kendt, var der ingen problemer med at skaffe hjem til dem. Populariteten viste sig også i ordet Wienerbørn, der hurtigt kom i almindelig brug. Andre lignende grupper fik ikke et navn, der i samme grad blev stående. Derefter kom transporterne slag i slag. De sidste børn kom tilsyneladende til landet i 1923, måske mest børn, der havde været her før.

I begyndelsen blev børnene fordelt i Østdanmark omkring ruten Gedser-København, den vej børnene kom til landet. Derefter bevægede fordelingen sig vestover, og der blev ud over landet dannet lokalkomitéer, her i Ringkøbing forestået af fru Troensegaard, gift med direktøren for Kreditforeningen. Den første transport til Jylland og Fyn kom i april 1920.

Fra starten var børnenes ophold sat til 3 måneder. Men i praksis var mange plejeforældre utilbøjelige til at give slip på børnene så hurtigt, ikke mindst fordi forholdene i Wien ikke var blevet bedre. Mange fik derfor opholdet forlænget, andre kom igen, nogle flere gange. De børn der kom igen, blev kaldt »gengangerbørn«, og plejeforældrene betalte selv transporten, fordi organisationen ikke økonomisk kunne overkomme både at hente nye børn og »gengangere«.

Når børnene blev hjemsendt, var de som regel helt nybeklædte, fordi de oftest var ankommet i dårligt tøj. De var »fedet op« og medbragte ofte betydelige gaver, så vidt plejeforældrenes muligheder rakte. Mange plejeforældre vedblev efter barnets hjemsendelse at støtte det.

Efter 3 års virke blev den landsdækkende Centralkomité nedlagt i september 1922. I 1925 var her endnu nogle få børn. De havde da været her i flere år. Justitsministeriet ville have sagen afsluttet og de sidste børn sendt hjem, men efter megen polemik fik de opholdstilladelse, hvis de ønskede det. Det betød i virkeligheden permanent ophold.

Det skal ikke glemmes, at Wienerbørnene ikke var de eneste fremmede børn i landet. I hvert fald i 1919 var et antal sønderjyske børn i Danmark, i Ringkøbing således den senere kendte Niels Bøgh Andersen fra Aventoft. Han blev kaldt »Niels Sønderjyde«. Fra 1919-24 kom ca. 36.000 tyske børn på kortvarige rekreationsophold. Noget lignende har også senere været tilfældet. I 1930'erne var atter en del børn fra Wien i Danmark, men den aktion stoppede ved Østrigs indlemmelse i Tyskland i 1938. Under den finsk-russiske vinterkrig 1939-40 kom en del finske børn til landet. Efter krigen kom franske børn til landet, bl.a. også til Ringkøbing, og Dansk Røde Kors sørgede for bespisning af et større antal børn i Østrig. Fra 1948-1950 blev 4300 børn hentet til Danmark fra Østrig af Red Barnet og andre. Der kom også i begyndelsen af 1950'erne enkelte børn fra tyske grupper i Østeuropa til Danmark, herunder også til Ringkøbing.

 

Wienerbørn i Ringkøbing og omegn

I flere omgange kom et antal Wienerbørn til Ringkøbing og omegn. Præcist hvor mange og hvornår er uvist. De følgende oplysninger bygger på forskellige personers erindring og er næppe komplette. Med nogenlunde sikkerhed var der Wienerbørn hos flg.:

Kreditforeningsdirektør Troensegaard. Fru Troensegaard var leder af Lokalkomiteen for Wienerbørns Ophold i Danmark. De havde vist flere Wienerbørn, men tallet er usikkert. Det fortælles, at hun sejlede over Fjorden næsten hver dag med sine Wienerbørn, for dengang kunne man få partoutkort til »Prins Hamlet«.

Købmand J. A. Jensen i Algade havde en dreng ved navn Franz Ko'ubert. Det er lidt usikkert, hvordan efternavnet staves. Han var omkring 12 år. Han kom om foråret og var her sommeren over, ialt en 3 måneder, men året er usikkert. Han var jævnaldrende med J. A. Jensens søn Aksel. Drengene fra Wien i den del af byen løb meget sammen hos J. A. Jensen, der havde en spændende gård. Franz kom ikke i skole og ville ikke rigtigt lære dansk, men de andre drenge blev ret gode til det. Da han var rejst hjem, blev der sendt pakker til familien i Wien. Til gengæld strikkede hans moder trøjer til J. A. Jensens døtre; først kom en model, så skulle der sendes mål derned, og så kom de færdige trøjer efterhånden. Familien Jensen holdt forbindelse med Franz til 1939.

Boghandler E Holm i Algade havde en dreng.

Maskinmester Theobald Buch i Østergade havde en dreng.

Købmand Otto Refstrup i Østergade havde et Wienerbarn.

Læge Erhard Næss Schmidt i Østergade havde også et Wienerbarn.

Bager L. P. Sindal på Torvet havde en pige ved navn Margareta Maria Maitze (f. 1913). Hun blev vist adopteret, blev i hvert fald kaldt Grethe Sindal. Hun gik i realskolen og blev gift i Middelfart.

Bager Jens S. Hedegaard i Nygade havde et Wienerbarn.

Læge Oscar Chr. Birk i Nygade havde en pige ved navn Marie Clementin Schwarz (f. 1912). Hun kom til Ringkøbing i marts 1920 og blev vistnok adopteret.

Manufakturhandler Valdemar Jacobsen i Nygade havde en pige.

Bogtrykker Louis Rasmussen i Nørregade havde en pige ved navn Marie Valente. Maler Hans Nørgaard Noe i Nørregade havde en datter på alder med Marie, og de kom meget sammen. Derfor blev hun inviteret igen og var en tid hos malerfamilien. Ved en lejlighed, hvor hun skulle hjem, gemte hun sig i anlægget, til toget var kørt. Hun rejste senere til Brasilien. Under Besættelsen var hendes broder stationeret her i byen og besøgte familien Noe - det var lidt ubelejligt.

Fiskeeksportør Chr. Dyekjær på Vester Strandsbjerg havde en pige, Ilse Hradetzky. Om hende mere i næste afsnit.

Købmand Søren Mikkelsen i Vester Strandgade havde en dreng, René Buchinger. Om ham mere nedenfor.

Lærer Johan Chr. Bendix i Lyager i Dejbjerg havde en pige ved navn Hilda Franciska Rigele (f. 1911). Hun var tilbage i Wien en kort tid, men kom igen og blev her. Hun blev ikke adopteret, men kaldtes alligevel frk. Bendix. I 1937 blev hun gift med Aage Øllgaard i Lem. Hendes søster Frida var også en tid i Dejbjerg, men vendte tilbage til Wien.

Gdr. Anders Provstgaard på Holmsland havde en pige, Anna Schubert Da hun ankom, måtte hun på grund af vejret vente 3 dage hos Troensegaards, inden hun blev hentet. Første gang skulle hun have været her i 3 måneder, men blev i 5. Hun var da knap 11 år. Hun kom igen flere gange, for når hun var kommet hjem, ville hun gerne til Danmark igen. Da hun kom anden gang, sagde hun, at hun ville blive her. Her var så fredeligt, ikke mindst på landet. I starten skulle hun ikke bestille noget, kun sørge for at spise. Her i landet kunne man få både mælk, fløde, brød o.s.v. uden at stå i kø. Hun blev her i landet og blev gift med Gravers Julsgaard. 11949-50 havde hun selv en østrigsk pige ved navn Paula. Der var et Wienerbarn mere på Holmsland.

Gårdejer Jeppe Jørgensen, Nymølle i Lem havde en pige ved navn Margaretha Wornher. Som mange andre holdt også hun forbindelsen med den danske familie ved lige i mange år.

 

Ilse Hradetzky

Med toget den 13. december 1920 ankom bl.a. en 6-årig pige (f. 1914), Ilse Hradetzky. Hun kom til fiskeeksportør Chr. Dyekjær og hans kone Inger. Meget heldigt havde de en 4 måneder yngre datter Bodil. De øvrige børn i hjemmet var noget ældre, Else 18 år, Agnethe 15 år og Jens Christian 14 år. Med sig fra sine forældre havde hun et brev, hvor både hendes far, Adalbert Hradetzky og hendes mor, Fina Hradetzky havde skrevet. Brevet lyder i oversættelse således:

Wien 11.12.1920.

 

Ærede plejeforældre for vor lille Ilse! Fuld af fortrøstning sender vi Dem vort yngste barn. Det er det værste, denne usalige krig har bragt os, adskillelsen fra vore børn, og kun tanken om, at hun kommer til gode mennesker, andre kunne jo ikke tage imod børn, og det totalt umulige i blot at ernære hende her på en måde, så hun kan trives, forsoner os med tanken. Deres godhed, der tager forsørgelsen af vort barn fra os, gør det muligt for os i højere grad at varetage opgaver for almenheden. Jegtil fordel for arbejdsløse, min kone til fordel for middelklassens fruer i forening. De gavner altså derved langt videre kredse. Den Almægtige vil med sikkerhed lønne Dem, her med tanken om den gode gerning, hisset ved dennes vægt. Den kan ikke tages fra Dem. Ilse er et barn som alle andre børn. Hun er tilgængelig for alt godt, medgørlig, meget videbegærlig, men med skrøbelige knogler og i det hele taget sart. Havluft og mælk vil meget hurtigt give hende kræfter igen. Hun medbringer også mælkesur kalk efter lægens ordination til at opbygge hendes knogler. Dagligt en knivspids i noget mælk eller vand vil snart styrke hende. Når det er muligt, beder jeg om snarlig meddelelse om, hvordan ankomsten er gået, og fra tid til anden om, hvordan det går og hun opfører sig.

Med højagtelse Hradetzky.

 

Meget ærede plejeforældre!

Jeg takker Dem af hjertet, at de vil tage imod min lille pige og beder Dem, så vidt som muligt at være i forældres sted. Hun er et kært, hengivent væsen og meget taknemmelig for den kærlighed, man møder hende med. Vær sød at hjælpe hende over de første dage, hvor hun uden tvivl vil lide af hjemve. De forstår jo at jeg er bekymret for min lille pige og beder Dem meget, være så venlig snart at sende mig nogle linier, så jeg ved, hvordan hun er ankommet og hvor hun er. Vær kærlig mod mit barn, derom beder Dem af hjertet Deres hengivne

Fina Hradetzky.

 

Bag på kuverten har Chr. Dyekjær skrevet, at Ilse vejede 46 pd. og Bodil 40 pd. Det fortælles også, at Ilse var meget underernæret, helt blålig i huden, da hun ankom. Ved ankomsten var hun forsynet med navneskilt af træ. Da de efter ankomsten skulle spise, spiste Ilse med kniv og gaffel, det skulle hun hjemme, så hun blev lidt fornærmet over, at Dyekjær mente, hun var for lille til det.

Ilses forældre blev orienteret om hendes ankomst pr. telegram, og derefter begyndte en til tider meget hyppig brevveksling mellem forældrene i Wien og plejefamilien i Ringkøbing. Det var ikke uden problemer. Adskillige breve omtales som gået tabt undervejs, måske stjålet, som lises moder skriver et sted.

Det er uklart, hvad lises far var, mens moderen havde en skønhedsplejeskole, som Ilse siden overtog. I et brev betegnede moderen, som var den hyppigste brevskriver, familien som hørende til de intellektuelle. Flere gange nævnte hun, at de hørte til middelstanden.

Af brevvekslingen fremgår forskellige oplysninger. Før Ilse kom til Danmark, tilbragte hun nogle måneder hos en morbroder i Jugoslavien, fordi hun var underernæret. Men det blev i længden for dyrt. Disse to punkter nævnes ofte i brevene fra Wien: Mangel på fødevarer og priserne. En kraftig inflation hærgede og gjorde det svært at få pengene til at følge med. Muligvis hørte faderen til de fastlønnede grupper, der blev hårdt ramt af inflationen.

Hurtigt begyndte også udveksling af billeder, efterhånden mest fra Ringkøbing til Wien. På samme måde blev adskillige pakker sendt fra Ringkøbing til Wien med forskelligt, og fra tid til anden også penge. Den modsatte vej kom enkelte pakker, som regel med gaver til jul og fødselsdage.

Ilse kom i pogeskole (forskole) hos frk. Maren Jørgensen i Grønnegade sammen med Bodil. Ligeledes begyndte hun hurtigt at tale udmærket dansk, med det resultat, at da hun endelig skulle hjem, talte hun ikke noget tysk.

Hendes dansk var dog med accent. Af og til fik familien Dyekjær en herboende tysker, stemmer Fritz Schollain på Orgelfabrikken, til at hjælpe med at læse brevene fra Wien. Det var også meningen, han skulle tale lidt tysk med Ilse, for at hun kunne føle sig lidt hjemme, men ret hurtigt forstod hun ham ikke. lises moder forstod ikke dansk, så hun måtte have brevene fra Ringkøbing oversat, før hun kunne svare, også lises. På samme måde med den lidt ældre søster Liesbeth. Hun var i England og blev engelsktalende. Eeks. sendte hun i juni 1920 et brev på engelsk til Ilse, skrevet med en skrift, der nærmest er formskrift. Og da hun kom hjem, talte hun kun engelsk.

At dømme efter brevene kom Ilse hurtigt til kræfter. Men moderen mente, det var kedeligt, at hun allerede skulle hjem til sommer. Ilse ville have godt af en sommer i Danmark med god og rigelig mad. Derfor blev opholdet forlænget indtil september. Det var samme tid som søsteren Liesbeth kom hjem. I mellemtiden var Ilse så blevet tilbudt at blive til december, og hun skrev selv til forældrene om det. Som moderen skrev, så ville det ikke være muligt i Wien at skaffe mælk, smør eller æg. I stedet blev hjemrejsen flyttet til april 1922.

Til julen 1921 sendte forældrene gaver til hele familien Dyekjær og til Ilse. Det var lidt lækkerier og håndarbejde. Ilse og hendes søster fik hver 10 kr af familien Dyekjær, en ikke ubetydelig sum. I marts 1922 stod en dansk krone i 1500 østrigske kroner.

Endelig slog afskedens time, og den 9. april 1922 kom Ilse atter til Wien. Som moderen skrev dagen efter, så havde Ilse røde kinder. Hun medbragte meget nyt tøj, også lidt til Liesbeth. Ilse medbragte desuden lidt sukker m.m. I begyndelsen havde hun hjemve efter Ringkøbing. Med i brevet fra Wien den 10. april var også et fra Ilse:

 

Kære danske Mor og danske Bolle 1) og Far. Jeg har glemt min Paaskeæg og min Taske. Lisbeth hun er sy hun vil gerne havet skrevet men derfor vil hun gerne sen en lille Tegning en lille Blomst i en lille Vase og en til Mor sidder her og skriver til Tante Unna og Onkel Frit jeg har ogsaa skreven til dem jeg kunne slet ikke kende Lisbeth jeg ved ikke hvad jeg vil sennejeg skal nok lad være med at sig hvad er nu det hedder det skal jeg nok lad være jeg skal ogsaa nok lad være med at sig ved du var eller ha ha jeg kan nogle Tyske saadan jeg kan tale med min Mudi og min Papa og med min Svester Lisbeth Mor vil du kom ned til mig i vinter eller med Jens Christian for jeg længes efter dig. Tak for dit Kære hjertelige Brev jeg vil gerne ha et Billed ad dig fra din egen lille Illa Pige.

Tak for de 85 Kroner alle mange Kys. 2)

 

Med samme brev er en anden hilsen fra Ilse:

Kære Mor og Far og Bolle. Har i det godt Lisbeth er sy og ligger i Seng jeg harfaaet en Dukke og Parbly og en hel masse Perler Men min Parbly kan jeg ikke finne jeg laa den paa en Stold. Jeg kun slet ikke kende Lisbeth. Lisbeth vilde meget gerne have skrevet til jer. Jeg sender mange Hilser fra jeres egen lille Ilsemos.

 

1) Bodil Dyekjær. 2) Kyssene er markeret med en mængde krydser.

 

Efter lises hjemkomst fortsatte forbindelserne. I juli kom Bodils broder Jens Christian til Wien nogle dage, og ellers fortsatte brevvekslingen. Af brevene efter hjemkomsten fremgår også, at Ilse i starten havde det svært i skolen. Ikke alene skulle hun atter lære tysk, men hun skulle også lære andre bogstaver, gotisk, som Liesbeth var ved at have lært. Samtidig lærte hun lidt engelsk af sin søster. lises mor bad om opskriften på dansk havregrød, for den hun lavede, smagte ikke Ilse. Af et senere brev fremgår, at moderen brugte opskriften første gang den 6. juni.

I begyndelsen af juni 1922 kom et brev fra Wien. Heri var en hilsen fra Liesbeth, skrevet med gotiske bogstaver. Hverken moderen eller faderen skriver gotisk. Der var også brev fra Ilse, skrevet med de bogstaver, hun lærte i Danmark, men sproget er ved at blive blandet, og meningen er ikke altid helt klar:

 

Kære Mor og Far og Bolle. Hvor dan get das jeg har selber sy da kaspel til Bodil jeg glæder mig til Jenschrian 3) kommer til Vin og naar du kommer til Vin das er saa dojer i Vin 1 Brot koster 1000 4) 3 Eier koster 600... 1 Margarine koster 800 das er dojer jeg og Lisbeth lege Dukke jeg er Tante og Dukkevagen jeg tænker paa Bodil jeg vil saa gerne håbe Bodil til Vin jeggaar i Skole jeg kan skriben dojtsjeg har dir saa kær ved das Brev kommer Bodil nigt nach vin jeg glæder mig September kommer du til Vin jeg glæder mig til du kommer til Vin mit der Bodil og Far og Else og Ragnhild og Agnete hertige Hilser fon ihr lille Ilsemus.

 

3) Jens Christian Dyekjær. 4) Østrigske kroner.

 

I september fik Ilse brev fra Agnethe Dyekjær, men nu kunne hun ikke læse det. Hendes julebrev til familien i Ringkøbing er på tysk, men ikke med gotisk skrift. Der kommer efterhånden lidt flere gotiske træk ind i hendes skrift, især i de store bogstaver, men ikke meget.

Til julen 1922 fik Liesbeth bl.a. »Knold og Tot« fra Ringkøbing. Forbindelsen med Ringkøbing omfattede ikke blot familien Dyekjær, men også onkler og tanter og en kusine, foruden af andre i byen købmand Søren Mikkelsens.

Sommeren 1923 blev begge pigerne inviteret til Ringkøbing på sommerferie. Ellers skulle de have været hos en bekendt i Østrig, uden for Wien, men mod betaling. Iflg. moderen trængte de til det, ikke mindst Ilse var blevet bleg, så lægen mente, hun ville have godt af at ligge ude nogle timer daglig. De rejste fra Wien den 7. juli, men detfremgår ikke, hvornår de rejste hjem igen.

Ilse fortsatte forbindelsen med familien i Ringkøbing, både pr. brev og ved besøg begge veje. Denne forbindelse varer ved endnu.

 

René Buchinger

René Buchinger kom til Danmark i januar 1921 i en transport med 700 børn, knap 12 år gammel. Han var den yngste af 5 børn og kom til købmand Søren Mikkelsen og hans kone Augusta i Vester Strandgade. Fra hans breve hjem følger her nogle uddrag i oversættelse:

 

2. Februar 1921.

… Der er 5 børn i huset. 4 piger og 1 ung mand. Den ældste pige er rejst hjemmefra. Og jeg går jo ikke alene til vandet. De første dage græd jeg meget... Jeg går i seng mellem klokken 8 og 9, er højst oppe til 10 og står op ved 7-8-tiden. Af dansk kan jeg allerede lidt]eg har allerede fået meget undertøj og et par lædersko,.. Jeg leger allerede hele dagen og er i forretningen og går ture...

 

Udateret.

Min kæreste, gode mor! Hr. Buhlmann,5) en østriger, har allerede været i Danmark i 1 år med sin kone. Den herre kommer til dig og er så god og tager mit brev med og vil fortælle dig, hvor godt det går mig og at jeg er hos gode mennesker.]eg har allerede fået meget undertøj. 2 par gamachebukser (?),6> et par bukser, et par sko og 'tresko',7' 2 par strømper, en søndagsfrakke, en sweater, gummiseler, en sparegris, og i butikken er der en dreng, der godt kan lide mig og allerede har givet mig et spil, der hedder Den lille Ingeniør. Hr. Buhlmanns ven har givet mig to indianerbøger, en løvsav har jeg også. Og jeg spiller også meget kugler med min plejesøster, med 'danske171 drenge og danske piger, og har været i biografen to gange... .jeg skal nu hen og have min tand plomberet. Jeg har allerede været hos tandlægen....På en uge har jeg allerede taget et kilo på, og har allerede badet to gange... Jeg kan også allerede dansk, jegfortæller dig et par ord.

Fawel                                = Adjb                                Gud Tag                                = Guten Tag

Sulten                                = hungrig                                Gud nat                                = Gute Nacht

Wasgo                                = da hast du                                Skomager                                = Schuhmacher

kann du                                = kannst du                                Rondstilck                                = so Laberln kleine

tysk                                = deutsch                                KinoMatograf                                = Kino

danske                                = ddnisch                                spiese                                = essen

egge                                = nicht                                Melk                                = Milch

 

5) Hermann Buhlemann, instrumentmager ved Orgelfabrikken.

6) »Trikohosen«. 7) Han skriver »trerko« og »danske«.

 

22. marts 1921.

... Min kære gode mor, jeg bliver her højst sandsynligt, men derfor behøver du ikke

være bekymret og bange, vel mor?... Jeg vejer allerede 43 kg...

 

4. april 1921.

Kære mor og far!

Jeg takker dig for din kære påskehilsen. Da Anna var hjemme, fotograferede hun

os. Jeg tror, billedet bliver godt, men solen skinnede så stærkt, at jeg ikke kunne se ret meget. Jeg er hele tiden meget munter. Jeg elsker en pige. Mor, hvornår får jeg billedet af du og far. Du ved mor, jeg skriver tankeløst, men det gør intet, at jeg ikke skriver pænt, fordi jeg udnytter det smukke vejr. Hilsen og kys fra din søn René. Kære Erwine og Alice. Fru Mikkelsen sender jer hver en dansk krone og i skal gå i teatret...

 

Den 22. maj skrev Augusta Mikkelsen til Wien, at hun var glad for at høre, at René var kommet godt hjem. Blandt andet skriver hun, at rejsen nok ikke var så besværlig for drengen, for »... han er så livlig og opfindsom og skal nok klare sig ...« Fra anden side fortælles om ham, at han var noget urolig, og der skal nok være noget om det. Det fremgår ikke præcist, hvor længe René var i Ringkøbing, men tilsyneladende lidt mere end 3 måneder. Men forbindelsen med plejefamilien i Ringkøbing fortsatte i mange år derefter.

 

Afslutning

Som det fremgår, forblev en del af børnene her i landet. Men mange andre holdt forbindelsen ved lige i mange år, ofte indtil dødsfald satte en stopper derfor. Efter Anden Verdenskrig kom atter meget hårde tider i Wien, efter nogles udsagn næsten værre end efter Første Verdenskrig. De russiske soldater hærgede, og man manglede alt. I den situation kontaktede nogle tidligere wienerbørn deres danske familie og bad om hjælp. I nogle tilfælde blev der sendt hjælpepakker derned, og forbavsende nok nåede de fleste frem.

 

Kilder

Den historiske oversigt bygger på Sigurd Jacobsen: Wienerbørn i Landflygtighed. København 1943. Sigurd Jacobsen var organisatoren bag aktionen.

René Buchingers breve er trykt i: Osterreich dankt Skandinavien. Udgivet af den Skandinaviske Klub i Wien, 1953. Han tog initiativ til bogens udgivelse. Artiklen iøvrigt bygger på oplysninger fra Ringkjøbing Amts Dagblad og fra en række mennesker i Ringkøbing og omegn, der har kunnet fortælle eller har haft breve og billeder. Flere vil utvivlsomt kunne fortælle mere, og jeg er interesseret i at høre mere om sagen. Alle billeder er i privateje. For oplysninger og lån af billeder og breve takker jeg:

Agnethe Dyekjær-Christensen, f. Dyekjær; Bodil Majlund Pedersen, f. Dyekjær og Helmuth Majlund Pedersen; Anna Julsgaard, f. Schubert; Ingrid Noe; Karen K. Falkesgaard, f. Jensen; Kirsten Toft, alle Ringkøbing; Henry Green, Højmark; Aage Øllgaard, Lem.

 

1992

OKTOBER

1. Ringkjøbing har fået ny statsadvokat. Det er Preben Alsøe, Sønderborg, der afløser Peter B. Jørgensen, Viborg. Statsadvokaten er politimesterens medhjælper. * Kommunen er meldt til politiet for forurening af fjorden. Det er fisker Jes Jørgen Ebsen, som er vred over at have fundet byggeaffald i sine ruser. 2. Det bedste budget i mange år. Med disse ord præsenterede borgmester Hans M. Jensen forslaget til kommunens budget 1993. Det vil ved 2. behandling blive indstillet, at skatten ikke forhøjes. * Handelsskolen har fået nyt edb-udstyr med computere til alle, så elevernes undervisning kan blive ens. 3. Etiketfirmaet P. Hensgen og Sønner udstiller deres produktsortiment på messen SYMA i Herning. Firmaet har investeret i EDB-udstyr, så både mode og design kan klares i huset. * Når der åbnes officielt for Ringkjøbings andet gasdrevne kraftvarmeværk, er det en samlet investering til 29 mill. kr., som bliver indviet. Den første gasturbine blev i forbindelse med Vestkraft i Esbjerg installeret i 1989, og den har siden kørt særdeles tilfredsstillende. 5. De forfaldne længer på Holmegaard i Rindum vil blive revet ned. De er for dyre at istandsætte. 6. Musikskolens økonomi er i så dårlig stand, at byrådet vil blive bedt om en tillægsbevilling på 300.000 kr. 7. Ringkjøbing Handicapidrætsklub har som noget nyt taget svømning på programmet. Birgit Kristensen står for ledelsen. 8. Byrådet vil i 1992 og 1993 bruge 2 mill. kr. på et genoptræningscenter og cafeteria på Ringkjøbing Plejehjem. * 17 personer fra Junior Chamber, Ringkjøbing, har været til nationalkongres i Haderslev. Det var 3 dage med højt aktivitetsniveau. Udover at være med til delegeretmøderne stod Ringkjøbingkammeret for finalen i debatkonkurrencen. 9. Hotel Fjordgården stopper ikke med badelandet. Torsdag blev der holdt rejsegilde. Der er de næste 4 år planer om at udvide med 52 værelser samt en kongressal til 500 mennesker. * Et klart flertal i byrådet gik ind for bygning af børnehusene, der vil give 126 flere pasningspladser. 10. Den nye embedslæge, Børge Sommer, har været konstitueret siden den kendte og vellidte amtslæge Vagn Christensens afgang, og er nu ansat som amtslæge. 12. Den kendte arkitekturjournalist Peter Olsen har roser til Ringkjøbing. Han skriver i Mad og Bolig Magasinet, at Ringkjøbing hører til blandt landets 5-10 bedst bevarede og mindst ødelagte byer. Kommunen har indset, at bybevarelsen er meget vigtig. Byens facade- og skiltepolitik har flere gange været til debat mellem erhvervsfolk og kommunen, og det har til tider slået gnister. 13. Cirka 300 beboere i Ringkjøbingområdet benyttede det fine efterårsvejr til at aflægge det nye gasdrevne kraftvarmeværk ved Ndr. Ringvej et besøg. * Ringkjøbing Kunstforening har haft stor succes med udstillingen i Uldspinderiet. Noget nyt ved denne udstilling er, at børn kan blive undervist i forskellige aktiviteter. Gurli Henneberg leder børnenes afdeling. 14. Per Okkels, Ringkjøbing, direktør for skole- og socialforvaltningen i Ringkjøbing Amtskommune, er udnævnt til sundhedschef i Nordjyllands Amt. 15. Mandskabet fra Vejvæsenet i Ringkjøbing Kommune går i gang med at lave rundkørslen ved det farlige kryds ved Herningvej og Ringvejen i den østlige udkant af Ringkjøbing. 16. For 50 år siden blev der sat en sten for at markere byens 500 års jubilæum. Den har siden stået ubemærket ved Nørredige, men nu skal der til 550 års jubilæet findes en mere passende plads. 17. Landbobanken og Ringkjøbing Amts Dagblad havde i efterårsferien inviteret børn til en idrætsdag, der foregik i ROFI-hallen, hvor alle faciliteter kunne benyttes. 300 tog imod invitationen. 19. 75 cyklister kørte 15.000 km i løbet Tour de Ringkjøbing. Turen gav 66.500 kr., der vil blive anvendt til RIFs ungdomsarbejde. Politimesteren, postmesteren og borgmester H. M. Jensen deltog. 20. På Ringkjøbinggardens generalforsamling blev P. E. Pedersen valgt til formand. Han er tillige garderchef og beklæder således nu begge poster. Han afløser Børge Sørensen, der i 8 år har været formand. Gården søger nye medlemmer, både som støtter og som gardere. Foreningen har 299 medlemmer, hvoraf 204 er støttemedlemmer. 71 medlemmer er i uniform og 24 nye på vej i uddannelse. 21. Ved ombygning og modernisering af Hotel Fjordgården blev der indrettet en ny restaurant, der fik navnet »Helten«. 22. I Intersports fiskekonkurrence blev månedens fisk en bækørred, der gav juniorpræmien til Jesper Christensen, Heboltoft. * Ringkjøbing Røgeri, der har ligget stille et år, er nu atter i gang. Oslak Thomassen og Høgni Johansen, begge færinger, åbner med auktion over en gigantlaks. 23. Teaterforeningens opførelse af stykket »Skaf mig en tenor« var så fornøjelig at selv de optrædende foruden tilskuerne i salen måtte klappe og overgive sig til morskaben. 24. Ringkjøbingplatten for 1992 er udgivet af Bollerups Boghandel. Motivet er Den gamle Toldbod ved havnen. * Kammerkoret, der netop er kommet hjem fra en tur til Prag, havde den største oplevelse ved at give koncert for Tjekkoslovakiets tidligere præsident Vaclav Havel. * RIFs sponsorløb sluttede sidste lørdag. Inger Andersen, der var initiativtager, hjembragte 15.000 kr. til foreningsarbejdet. 26. Byen har fået en ny klub: Soroptimisterne. Ringkjøbinggarden underholdt på rådhuset, og viceborgmester Hans Østergård bød velkommen. Europaformand Nina Koumanakou holdt tale og sagde, at det var et stort privilegium at være medlem af en international familie, hvor alle arbejder for de samme mål. Birte Wetter fik overrakt charterbrev, der blev oplæst, hvorefter der blev tændt 4 stearinlys. Dermed var klubben optaget i søsterskabet. * Ringkjøbing Billardklub har haft 25 års jubilæum. Dette fejredes med, at Kjeld Søgård fra Vejle gav opvisning i 3 bandecarambole. * Aage Esbjerg, meget populær fodboldleder, modtog JBU's sølvnål for 15 års uafbrudt arbejde i foreningen. 27. På Ringkjøbing Banks sidste repræsentantskabsmøde blev auktionsmester Leo Rønn indvalgt i bankens bestyrelse. Han afløser statsamtmand Thomas Opstrup. 28. Turistgruppen Fjorden Rundt skal nedlægges og i stedet oprettes en ny 5-mandsgruppe, der skal prøve at forbedre serviceområdet og salgsindsatsen. 29. Rebeccalogen har stiftelsesfest, der markeres ved uddeling af 16.000 kr. til gode formål i området. * Nordsøværftet har fået ny stor ordre fra værftets største kunde, Rederiet Elite Holding A/S, København. Ordren har en samlet værdi af næsten 400 millioner kr. Værftet er formentlig sikret beskæftigelse til 1995. * Svømmepigen Brita Vestergaard fra Ringkjøbing var suveræn, da hun deltog i de jydsk/fynske mesterskaber i Esbjerg. Hun hentede 8 guldmedaljer med hjem. 29. Rindum Sogne- og Ungdomsforening har nu fået en støtteforening, der skal skaffe penge til børne- og ungdomsarbejdet i sognet. Formand for bestyrelsen blev Niels Chr. Andersen. 30. Sjov Lørdag i ROFI-hallen er titlen på et nyt tiltag for børn og unge. Første gang kom der 700 unge for at deltage i aktiviteterne. Et nyt indslag er hockey, sidste lørdag var det bowling. Entreen er 10 kr., og aftenen er absolut spiritusfri. * Ringkjøbing Plejehjems Venner har haft generalforsamling, hvor formanden berettede om et godt år med mange arrangementer, bl.a. 2 loppemarkeder, der gav overskud. Pengene går til foreningsarbejdet.

Bryllup: 16. Hanne Foltmar og Erik Lyhne Petersen.

Sølvbryllup: 14. Finn Kristensen og hustru Edit, Damtoften 15. * 17. Poul E. J. Jensen og hustru Anna Louisa, Kirsebærvej 21.

Fødselsdag: 7. Erik Bæk Knudsen, Vestergade 17, 60 år. * 22. Jørgen Pihl, Brombærvej 1, 50 år.

Døde: 1. Thorkild Mose, Rindum. * 6. Anna Kirstine Lillelund. * 8. Hans Karkov Jakobsen. * 15. Ida Jensen. * 16. Peter K. H. Bach. * 19. Anna Nørgaard Nielsen. * 22. Jens Rasmussen. * 22. Jens Faurskov Rasmussen. * 23. Jens Henrik Bundsgaard. * 23. Grete Dahl. * 25. Birthe Dahl.

 

NOVEMBER

1. Direktør Henry Kamp tager afsked med Ringkjøbing Bank med håbet om, at optimismen snart vender tilbage. Han vil nu benytte sin fritid til at fiske og rejse. Banken får samtidig ny direktør. Det er Preben Knudsgaard, der kommer fra en stilling som underdirektør i Tønder Bank. Han og direktør Mogens Svensson udgør nu bankens direktion. * Ringkjøbing Brevdueforening kan notere 3 danske mesterskaber i det forløbne år, idet 3 af medlemmerne er blevet sektionsvindere. * Dagen før Det kristne Gymnasiums årsmøde fik rektor Kappelgaard meddelelse om tilladelse til halbyggeriet. Da dette har været et ønske i 2 år, er der straks taget fat på byggeriet. 3. I weekenden fik Ringkjøbing 2 amtsmestre i skoleskak. Den ene, Kasper Hansen fra Ringkjøbing Gymnasium, vandt fem af sine seks kampe og kvalificerede sig derved til de danske skolemesterskaber i Odense senere på året. 4. Firmaet Lange Porcelæn på Torvet er solgt til Flemming Merrild fra Sdr. Felding. * Kommunen mener, at den gamle Ørnhøjbaneremisse er bevaringsværdig. Planstyrelsen mener det modsatte. Der er mulighed for, at DSB vil overtage sagen. 6. Ringkjøbing Musikskoles økonomi er så dårlig, at skolens lærere har sendt åbent brev til formanden for undervisnings- og kulturudvalget Vagn Kristensen om hjælp. 7. Sømandsmissionens basar på Borgen havde deltagelse af 60 mennesker og fik et overskud på godt 6000 kr. Aftenens taler var pastor Jens Hvas, Holstebro, der talte inspirerende om sømandsmissionens betydning. * Kommunens nye børne- og kulturchef hedder Irene Nielsen. Hun kommer fra en stilling som social- og kulturchef i Søndersø Kommune. 9. RIF's børne- og forældrefest i Vesterhavshallen var overmåde velbesøgt med 400 deltagere. Man spiste medbragt mad, og da dette var fortæret, og man havde forlystet sig med aktiviteterne, var der dans. Til slut var der uddeling af præmier. 10. Eleverne på Ringkjøbing Gymnasium har i 9 uger arbejdet med opsætningen af Mozarts »Tryllefløjten«. Stykket er bygget op som en koropera, der følger optrinene. * Turistforeningerne for Ringkjøbing og Holmsland har udgivet en vinterbrochure, der bl.a. oplyser turister om, hvorledes de skal færdes i klitterne. Som det er nu, klager strandfogderne over, at klitterne bliver slidt ned. Brochuren har både dansk og tysk tekst. Foreningerne får ros af Turismens Fællesråd for initiativet. 12. Ringkjøbinggardens julemærke er kommet i handelen. Motivet er Rådhuset med tanke på købstadjubilæum i 1993. 14. Medborgerhuset har hver onsdag malerskole for børn fra 7-12 års alderen. Den bliver ledet af Gurli Henneberg. Den er så populær at der foreløbig ikke kan modtages flere tilmeldelser. * De handicappede ryttere, der får undervisning i Vestjysk Ridecenter, afholder stævne. Der er tilmeldt 100 starter i forskelige klasser. 16. Postbudenes indsamling til Afrika havde 34.000 kr. til resultat. 17. Varde Bank har sat en del af sin beholdning af Landbobankens akier til salg. Direktør Naur, Landbobanken, mener ikke, at det vil få betydning for banken her. * Niels Bækgaard er den nye træner til Ringkjøbings bedste tennishold. 18. To gange om ugen mødes scleroseramte til ridning i ridehallen. De mener ikke, de kan undvære den ugentlig dosis. For at styrke musklerne bliver der redet uden sadel. 20. Mor og datter, Lea og Elsa Tobiasen, er i Aktiespil 1992 kommet med i finalerunden. De er blandt de 30, der klarede anden runde. * Fem gæve jyder blev hædret med diplom for titlen. Diplomet blev uddelt af bankdirektør Naur fra Landbobanken ved en festsammenkomst i Priorgården. De fem fik til tak et gavekort til en rejse og et kunstnerisk årskrus. 21. Tandlæge Leif Fuglsig har solgt sin praksis i Østergade til tandlægerne Kirsten og Jens Ole Steen. Overtagelse 1. januar 1993. * I dag gik kommunens gartnere i gang med opsætning af byens juletræ på Torvet. Det er ca. 12 meter højt og fra Løvstrup plantage. 25. Overlæge Ebbe Fuglsang er blevet genvalgt som formand for Ringkøbing menighedsråd. 26. Fhv. slagtermester Carl Iversen har siden 1. søndag i advent 1927 sunget med i koret på Ringkjøbing Sygehus. Han er 89 år og er parat til igen første søndag i advent at deltage i sangen. 28. Ungdomsskolen har omsat den gamle skattesørøverklassiker »Skatteøen« til musical med Sebastians musik. I aftes blev stykket opført på Ringkjøbing skoles aula og høstede stort og velfortjent bifald. Det var 2 timers festlig underholdning båret af de unges spilleglæde. Stykket var instrueret af Judith Maja Rokamp. Den musikalske ledelse lagt i hænderne på Knud Stenberg Madsen og Grete Mølskov Hansen. Aulaen var i aftes omdannet til serveringsteater. 30. Pastor Jørgen Eilschou Holm bliver i dag 50 år. Han har i 5 år været præst i Ringkjøbing.

Jubilæum: 1. Ungdomsskoleinspektør Axel Moe, 25 år ved skolevæsenet.

Sølvbryllup: 11. Bent Olesen og hustru Inga, Brogårdsvænget 43. * 18. Niels Dahl og hustru Kaja, Byskellet 5. * 18. Ole Schou og hustru Jette, V. Strandsbjerg 60.

Guldbryllup: 15. Ejner Pedersen og hustru Katrine, Markledet 46. * 22. Christen Christensen og hustru Kirstine, Fjordallé 12A

Fødselsdag: 3. Kirsten Dalsgaard, Østervang 10. * 17. Direktør Kurt Sørensen, Grønsiskenvej 4, 50 år.

Døde: 6. Heda Kærgaard. * 7. Kirsten Nymark Madsen. * 15. Jesper Silberg. * 20. Jens Nordestegaard Madsen. * 27. Kathrina Madsen. * 27. Marie Dahl.

 

DECEMBER

1. Produktionsskolen har nu bestået 1 år. Her op til jul har eleverne været travlt beskæftiget med at lave juletræsfødder. Leder af skolen, Henning Christensen, oplyser, at det er lykkedes mange af de unge at få job i det private erhvervsliv. 2. Skoleinspektør på Alkjærskolen og leder af musikskolen i 8 år Jens-Ole Blak er udnævnt til rektor for Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg. Han tiltræder stillingen snarest muligt. Udpegningen af ham er lidt af en begivenhed i musikkredse, da det er første gang en ikke-konservatorieuddannet bliver rektor. 3. Landbobanken har holdt rejsegilde på en tilbygning til »hovedkvarteret« på Torvet. Det er 21 år siden, der sidst var rejsegilde. 5. Sigga og Halli Gudmundsson åbner ny butik, Hånd Lys, på Kongevejen 2. De vil forhandle håndskårne parafinlys, blomster m.m. Kunder har adgang til at se, hvordan produktionen foregår. * Læge Ulrik Skram Jensen, Ringkjøbing Sygehus, har sammen med andre modtaget »Forsvarets medalje« for deltagelse i golfkrigen på korvetten Olfert Fischer. Han har tidligere fået en medalje fra Saudiarabiens Kong Fahd for at have deltaget i befrielsen af Kuwait. 6. Julemærkemarchen blev gennemført med start fra Vestjyllands Højskole. Marchen gav i år et overskud på mellem 270.000 og 300.000. Ringkjøbing blev nr. 3 med det trediestørste hold. 7. Årets julehandel gik for alvor ind med lang lørdag og mange mennesker i gaderne. Ringkjøbinggarden spillede til slut julen ind på Torvet. Børnene morede sig også dejligt, og de fik lov til at ringe til julemanden. * Henved 200 overværede kirkens julekoncert og fik en smuk oplevelse med udelukkende lokale medvirkende. Der var stort og velfortjent bifald. * En nordisk og en dansk rekord blev i week-enden føjet til svømmepigen Britta Vestergaards imponerende samling. Svømmestævnet var i Stavanger i Norge. 8. Der blev kastet glans over Indre Missionsmøde på Borgen, da 18 unge piger deltog i Luciaoptog. Borgens Børnekor opførte en julemusical, som lederne havde arrangeret, og aftenens taler var sognepræst Jørgen Estrup Jensen, Hvide Sande. Luciapigerne besøgte søndag Ringkjøbing Sygehus. Dette besøg er en gammel tradition. På fredag slutter Luciapigerne af med besøg på Ringkjøbing Plejehjem. * Juleheftet »Jul i Ringkjøbing« har i mange år været en fast hilsen fra A. Rasmussens Bogtrykkeri til borgerne. Borgmester Hans M. Jensen og sognepræst Jørgen Eilschou Holm har deltaget med en hilsen. Heftet indeholder historiske glimt fra det gamle Ringkjøbing. * Ringkjøbing kommunale Musikskole har et stort arrangement med titlen »Jul i den gamle Musikskole« i Ringkjøbing skoles Aula. 12. DSB's andel i juleforberedelserne var et gammelt dampdrevet tog, der kørte, mens folk var på indkøb. Toget kørte i 5 timer og var fyldt hele tiden. 14. Ringkjøbing og Omegns Motorklub har haft stor succes med Nisseløbet. Der var tilmeldt 148 køretøjer, men hvor mange der var i hver bil er ikke opgjort. Der var mange morsomme forhindringer undervejs. Sidst på eftermiddagen blev der uddelt præmier. 15. Lokalerne i Østerports Bageri er af Landbobanken lånt ud til Medborgerhuset til billedskole. Denne blev startet for 2 år siden, og hver torsdag eftermiddag samles 10-12 kunstglade mennesker og arbejder. Gurli Henneberg og Evald Jensen leder skolen. 16. Ringkjøbing Sygehus har fået oprettet en 4. stilling som kirurgisk sygehuslæge. Stilling er blevet besat med en ung læge, Ole Peder Grønne fra Ringkjøbing. * Ringkjøbing Amts Højspændingsforsyning har fastsat prisen for 1993. Den bliver rekordlav og bliver også en af de laveste priser i hele Vestrkrafts store forsyningsområde. * En tidligere Ringkjøbingdreng, Bjarne Vinding Johnsen, kan om kort tid tiltræde som indehaver af Års Apotek i Himmerland. 18. Formanden for Ringkjøbing Fjernvarmeværk, Børge Andersen, oplyser, at værket har haft et så godt år, at prisen på varme kan sættes ned med 2 øre pr. kWh. 400 skal af med penge, medens 2100 skal have penge tilbage. * Grove løjer er nærmest hærværk, må man vel kalde det, når træet påTor vet julenat er savet halvt over. Heldigvis blæste det ikke, så træet blev stående. 20. I dag søndag var den helt store dag for juleindkøb. Handelsforeningen havde i den anledning mange aktiviteter i gang, bl.a. uddeltes gratis gløgg og æbleskiver, og der var gratis børneforestilling i Bio. 22. Ringkjøbing Kunstforening har fået ny formand. Jakki Damgaard fra Hee afløser Thorkild Holm, der fortsætter i bestyrelsen. * For første gang i 29 år får Fjernvarmeværket bevilget penge fra staten til et par projekter. 23. Sct. Georgsgildet bliver i år 60 år og vil markere dette med en flot plakat trykt i A. Rasmussens Bogtrykkeri ligesom der bliver forskellige aktiviteter til sommer. Eventuelt overskud vil gå til en lejr for polske børn. 24. Politiet melder en fredelig juleaften. Man håber i Politiet, at nytårsaften må blive lige så fredelig.. 1. juledag blev træet på Torvet dog væltet og måtte fjernes. * Juleaften ved 17.30-tiden forsvandt strømmen i den østlige del af byen en kort tid. EL-værket beklager dette, da det er den værste tid på året, det kunne ske.

Bryllup: 18. Tina Leach og Kes Kastelijn.

Guldbryllup: 1. Søren Skou Hansen og hustru Elly, Nørredige 54.

Fødselsdag: 4. Ib Vendelbo, Kirkevej 6, 50 år. * 10. Oluf Vestergaard, V. Strandsbjerg 64,75 år. * 11. Klara Lillevang, Ringkjøbing, 85 år. * 12. Fhv. typograf Poul Astrup Hansen, 75 år. * 12. Eli Bæk, Bygvænget 10, 50 år. * 13. Trykker Per Løager Thomsen, 50 år. * 22. Inger Thomsen, Damtoften 32, 75 år. * 25. Peter Brønden Christensen, Stenshøj 7, 70 år.

Døde: 5. Anna Louise Madsen. * 7. Martha Andersen. * 7. Gerda Møller. * 11. Helga O. Graversgaard. * 11. Niels Pedersen. * 16. Bogtrykker KnudTh. Møller. * 17. Hans Anker Bjerregaard. * 19. Sigurd S. Jeppesen. * 26. Simon Jensen. * 31. Ester Rasmussen.

 

1993

JANUAR

4. I løbet af denne uge har Politiet haft umådelig travlt. Telefonerne har kimet ustandseligt med anmeldelse af hærværk. Værst er det gået ud over biler, knuste ruder, afrevne viskere og sidespejle. 5. Den første rigtige arbejdsdag i 1993 hos Ringkjøbing Amts Højspændingsforsyning på Ndr. Ringvej startede med en stor reception. Der var lejlighed til at hilse på RAHs nye direktør Niels Kristensen, der havde sin første dag i firmaet. * Kommunen hædrede i går svømmepigen Britta Vestergaard. Det skete ved en lille højtidelighed på Rådhuset, hvor borgmester Hans M. Jensen overrakte hende en check på 1000 kr. og et salt/peber sæt med byens jubilæumslogo på. Hun er den første, der får sættet. Det er belønningen for hendes svømmepræstationer og medaljer. 6. Skiftet fra bidende frost til tø resulterede ikke kun i uheld i trafikken, men også indendøre er der flere steder sket store skader. Således hos Unibank på Torvet, hvor der er sprunget et vandrør helt oppe under loftet i den store bygning, og vandet er fosset ned gennem etagerne. Bankdirektør K. Møller Nielsen måtte have paraply med, da han var på gennemgang for at se, hvor stor skaden var. Jan Rune fra Vaffelboden havde også stor skade i sin del af bygningen, skallerne og skålene med chocolade flød sammen med vandet, der kom styrtende ned fra den 3-etagers bygning. * Dagcentret i Grønnegade er blevet privatiseret og fået navnet Aktivitetscentret. Bestyrelsen har været meget aktiv, og medlemmerne er blevet klar over, at de stadig kan komme og få hjælp til deres gøremål. Centret ledes af Tina Thomsen. 7. Efter 42 år som bedemand har Poul Møller solgt sin forretning til Hanne Biilow Nielsen. Overtagelsen sker 1. januar efter et halvt års læretid. Hanne er uddannet sygehjælper og har virket som sådan i flere år. Poul Møller vil i den første tid være hende behjælpelig. * Ringkjøbing-Rindum Venstreforening holder generalforsamling med borgmesterkandidaturet som højdepunktet. * Medborgerhuset har et nyt tilbud, et træværksted. Det åbner tirsdag som et formiddagstilbud, ledet af Erik Christensen. Han sælger samtidig de ting, han har forarbejdet. Værkstedet er til fri afbenyttelse. 8. Den nye auktionsmester har haft en kummerlig start. På grund af det dårlige vejr var der kun 6-7 kasser skrubber. Auktionen var hurtig overstået. * Redaktør Leif Hansgaard er blevet udnævnt til administrerende direktør for Helse Familiens Lægemagasin. 9. Ved Politiets nytårsparole takkede politimester Jens Olufsen for godt og trofast arbejde og uddelte 10-års-tegn til medlemmer af politiets CF-ordens-korps. Afdelingsleder Ole Andersen, politikontoret, fejrede i 1992 25 års jubilæum hos politiet og fik nu overrakt justitsministerens hæderstegn for god tjeneste. 12. Lærer Flindts legat blev tildelt Hans Martin Hansgaard, 10b. Legatet er indstiftet af tidligere elever til minde om en mangeårig og markant lærer. * Fhv. købmand Axel Bojsens 2 ejendomme, V. Strandgade 11 og 13, er solgt til et ejendomsselskab, der hedder Syv, hvis medlemmer er folk fra Ringkjøbingområdet. Købet er sket for at bevare gamle bevaringsværdige bygninger. 14. Knud Ref fs og hans hustru Inge har i 25 år haft Thor øldepot - i alle årene med en enkelt lastbil. 15. Nordsøværftet afleverede i denne uge nybygning nr. 212 til rederiet Elite Holdning. Det var samtidig et »sølvbryllupsskib«, idet det er nr. 25 til dette rederi. Det markeredes ved, at værftsdirektør Bent Johansson overrakte en flot model til skibsreder Rino Lange. Skibet blev døbt i Hvide Sande af rederens barnebarn og fik navnet Arktis Ace. 16. Hotel Fjordgården har fået diplom på topkarakter i Bent Western-kæden. Det blev til endnu en stjerne, så hotellet har 4. Direktør Poul Jacobsen glæder sig over, at anstrengelserne er kronet med held. 19. Handelsskolen har fået penge fra EF's socialfond. Disse penge skal bruges til at uddanne ledige til eksportmedarbejdere. * Byggeprojektet med udvidelse af VUC-Center er gået i gang, og Ringkjøbing Gymnasium får flere undervisningslokaler og opholdslokaler til rådighed, når det nye skoleår indledes først i August. 20. Automobilfirmaet G. Bech-Hansen, Enghavevej 21, har købt naboejendommen nr. 23, hvor Q8 har haft sit depot. 21. ROFI får nu sit vandrerhjem i forbindelse med ROFI-Centret. Byrådet gik, med undtagelse af to medlemmer, ind for kommunegaranti. Tilskuddet er nødvendigt, hvis projektet skal have midler af Arbejdsmarkedets Feriefond. * Havnegrillen på havnen skal ombygges for 130.000 kr. Grillen ejes af kommunen, og ejendommen rummer også offentlige toiletter. Helle Muldbjerg har sidst haft forpagtningen, men ønskede ikke at fortsætte. I forbindelse med ombygningen nedlægges et minimuseum med en udstilling om Ringkjøbing Fjord. Det har eksisteret i mange år og er sikkert det mindst sete museum i landet. * Annette Kornberg, indehaver af Blomsterland på Holstebrovej, har bundet den først buket til byjubilæet. Den blev overrakt fhv. skatteinspektør Børge Andersen, der kordinerer jubilæets aktiviteter. • 70 unge søger elevplads i Landbobanken. Der er brug for 2. 25. Nykredit vil i år ansætte 16 elever på landsplan, deraf 2 i byen her, det er 4-5 år siden der sidst blev ansat elever. 26. Mylius Erichsens legat, der er for de ældste skoleelever på Ringkjøbing Skole, er tildelt Charlotte Hansen, 10b. 27. I dag fejrer Ringkjøbing officielt Byjubilæet. Dagen indledtes med en trommehvirvel af bytrommeslager Lau Slott-Petersen. Han oplæste højtideligt den kundgørelse, at Kong Christoffer af Bayern i dag for 550 år siden 27. januar 1443 stadfæstede de købstadrettigheder, som Kong Valdemar før ham havde givet byen. Forud for kundgørelsen påTorvet havde byrådet holdt et ekstraordinært møde, og efter oplæsningen af borgmesterens proklamation fortsatte man med festgudstjeneste i Ringkjøbing Kirke. Med trommeslageren i spidsen marcherede vægterne fra Torvet til Kirken for at slå proklamationen op. Der var reception for 250 indbudte gæster på Rådhuset. Her holdt borgmester Hans M. Jensen festtalen i anledning af jubilæet. Ejendomsudvalgets formand Peder Noe præsenterede kommuneatlasset, der blev overrakt kommunen fra Skov- og Naturstyrelsen. Det er et storslået værk, det har taget flere år at færdiggøre. Værket er trykt i A. Rasmussens Bogtrykkeri, Ringkjøbing. Det beskriver bevaringsværdige bygninger, bymiljø m.m. Det er ikke alene byerne men også de omkringliggende sogne, der er beskrevet af folk med lokalviden. 28. Så går det løs med jubilæumsaktiviteter. Bryggeriet Thor har ladet fremstille en smuk øletiket. Den første, der fik lov at smage jubilæumsøllet, var turistchef Grethe Goldenbeck. * I anledning af jubilæet blev byen fejret som byen over byer. Med Ringkjøbinggarden i spidsen vandrede 200 indbudte gæster til højtidelighed på Rådhuset. Festkomiteens medlemmer har forskellige job. Børge Andersen måtte således ved en reception vise gæster, hvorledes man på behørig vis spiser røget helt. 29. Lions Club har holdt den traditionelle vinterfest i Vesterhavshallen. 350 pensionister fra Ringkjøbing/Holmsland deltog. Serveringen var i top, og Lullebierne fra Ulfborg leverede musik til underholdning. Der blev med glæde sunget med på nostalgiske melodier. Aftenen sluttede med dans. * Direktør Max Hensgen, Etiketvæveriet, har fået den idé at væve motiver fra byen. Sammensat til en collage bliver det en smuk ting. Eventuelt salg vil give et overskud, som vægterne skal have i jubilæumsgave.

Jubilæum: 1. Niels H. J. Pedersen, Heboltoft 92, 25 år hos Baltica. * 22. Leif Nilsson, V. Strandsbjerg 54, 25 år hos Nordsøværftet A/S.

Guldbryllup: 10. Henry B. Jensen og hustru Erna, Nørregade 4.

Fødselsdag: 5. Edith Kristensen, Damtoften 15, 50 år. * 17. Fhv. malermester Richard Orloff Lauridsen. * 28. Karl H. Henriksen, Damtoften 24, 50 år.

Døde: 6. Kathrine Engsig. * 11. Magnus Lauridsen. * 14. Karen Dahl. * 16. Agnes Faurbye. * 17. Kirstine Jansen. * 18. Vagn Pedersen. * 20. Karen M. Jørgensen. * 23. Ellen Birgitte Povlsen. * 25. Svend Aage Thuesen. * 27. Finn Aggerholm.

 

FEBRUAR

1. Jægerne frygter totalfredning af Vest Stadil Fjord. De tror, at den horde af gæs, der spiser dér, vil gå op på markerne og forsyne sig af avlen på kornmarkerne. * Der er kommet nye ansigter i DSB's Grillbar og Kiosk på banegården. Else og Steen Sommer har overtaget forpagtningen. 5. Der var fest og glæde forleden på Rindum Plejehjem. Den nye skærmede enhed, som fik navnet »Vestfløjen«, er nu færdig til at modtage ældre senildemente. Det var lyse og velindrettede lokaler, og mange interesserede var på besøg for at se disse. 6. Bestyrelsen for Ringkjøbing Kommunale Musikskole har været samlet og fordelt posterne. Chr. Mønsted er valgt til formand, Børge Andersen til næstformand og musikskoleinspektør Lars-Ole Vestergaard til sekretær for bestyrelsen. 8. I Rådhushallen får den lokale afdeling af Musik og Ungdom besøg af den engelske træblæserkvintet The Regent Wind Quintet. Ensemblet blev dannet i 1988 på The Royal Academy i London, og de har allerede fået deres første flotte musikpris. 9. Børnebogsfestival 1993 fejres med højtlæsning på bibliotekerne. Borgmesteren Hans M. Jensen skulle have åbnet festivalen, men var forhindret. I stedet foretog bibliotekar Else Fleming åbningen, og hun havde valgt H. C. Andersens Klods Hans, som hun selv var meget glad for. * Ejendomsudvalget mener det alvorligt, når de vil redde bevaringsværdige bygninger. Man har bedt DSB om tilbud på det areal, hvor privatremissen ligger. 11. Ragna Tang, leder af folkedanserne, har på generalforsamlingen meddelt, at hun vil tage afsked med folkedansernes opvisningshold. Hun har ledet folkedansen siden 1934 og vil stadig holdet. I stedet foretog bibliotekar Else Fleming åbningen, og hun havde valgt H. C. Andersens Klods Hans, som hun selv var meget glad for. * Ejendomsudvalget mener det alvorligt, når de vil redde bevaringsværdige bygninger. Man har bedt DSB om tilbud på det areal, hvor privatremissen ligger. 12. Grand Café i Østergade vil prøve, om der kan samles publikum til frokostjazz også om vinteren. Det bliver lørdag formiddag, og første gang skal Jessen/Hof Band, Ringkjøbing, stå for den musikalske underholdning. * Jubilæumsskulpturen, som byrådet har vedtaget at anskaffe, hedder »Bølge«. Den får en højde af 2,80 meter. Det lyder af meget, men måske virker det ikke så voldsomt i fri luft. Prisen er 120.000 kr. Det er kunstneren Niels Aage Schmidt fra Varde, der har fået overdraget arbejdet. Der regnes med at finansiere projektet ved hjælp af gaver. * Byrådet har bevilget 470.000 kr. til renovering afvandværket. Det drejer sig om igangsætning af et bundfældningsbassin til returskyllevand. * Byrådet har bevilget 140.000 kr. til etablering af 90 meter stensætningsanlæg ud for Poppelvej og Meldskiftet, hvor stormen i sidste uge har været meget hård ved fjordkysten. * Den kommunale Musikskole har 3 deltagere i årets landsdækkende Steinway-konkurrence. De 3 talentfulde piger, Line Skydstofte, Ingrid Jacobsen og Kirstine Simon, er både velkvalificerede og velforberedte, hvilket de beviste ved deres matiné i Rådhushallen. 13. To unge, Lars Nielsen og Anders Thygesen, starter deres eget rejsebureau, Højmark Rejser. De satser på skiferie ved de mindre kendte steder i Østrig. 15. Den lokale schæferhundeklub har holdt aviskåring på pladsen ved Herningvej i Nørhede. 28 hunde var tilmeldt. 16. Ringkjøbing Fjernvarmeværk er et af de 2 midt- og vestjyske varmeværker, der er med i slutspurten om årets naturgaspris 1993. 17. Bevaringsforeningen mener, at den gamle privatremise er bevaringsværdig. Ejendomsudvalget har besluttet at købe bygningen af DSB. Gregers Jæger, formand for foreningen, vil tænke over, hvad bygningen kan bruges til. 18. Kommunen laver hus for unge mødre. Det er et projekt til hjælp og støtte for disse. Man samler tilbud og aktiviteter i et hus på Herningvej 31. Kommunen giver et tilskud på 350.000 kr. årligt i 2 år, men allerede i foråret åbnes huset for etablerede og nye mødregrupper. Det vil blive et godt sted for de unge mødre at samles. * I dag kom jubilæumspilsner nr. to på gaden. Det er bryggeriet Vestfyn, der gør opmærksom på byjubilæet. Der er lavet etiketter med Ringkjøbingpigen og årstallet. 20. Kuben er et eventyr i rundkørslen. Med sine 7x7x7 meter dækker den netop den udsigt, man ikke må have til den modsatte side, siger kunstneren Henrik Have. Almindelige bilister mente ellers, at der var nok at gøre med at se efter trafikken. 22. Motion & Samvær i ROFI-hallen har haft overvældende succes. Det har nu varet i 3 år, og motionisternes antal er steget fra 50 til 200 deltagere hver onsdag. * Dykkerklubberne fra Skjern og Ringkjøbing holdt fastelavnsfest med at slå katten af tønden i det iskolde vand i Ringkjøbing havn. 23. Direktør C. Korsgaard, Ringkjøbing Amts Dagblad, er udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen. 24. Lionsklubberne i området har i samarbejde med Ringkjøbing Amts Dagblad haft et overskud på 306.283 kr. på julelotteriet. Overskuddet går ubeskåret til klubbernes humanitære hjælpearbejde. Det er erhvervslivet, der skænker de mange gaver til lotteriet. * Bestyrelsen for Ringkjøbing Bank har besluttet at opsige direktør Mogens Svensson til fratræden med øjeblikkelig varsel. Direktør Preben Knudsgaard overtager stillingen. Knudsgaard har været medlem af direktionen siden 1. november 1992. Banken skal herefter udelukkende virke som lokalbank. Den tabsgivende afdeling i København, RB-Finans A/S, er ophørt. 25. Ringkjøbing Fotoklub har holdt generalforsamling, hvor der blev valgt ny formand. Det blev Niels Kamp Jensen, Tim. Han har i årets konkurrencer vundet næsten alt, hvad der kunne vindes. * Interessen var meget stor, da Boligforeningen havde licitation på bygningen af 14 boliger i tilslutning til Rindom Plejehjem. Plejehjemmet har i år 25 års jubilæum, og støtteforeningen fylder 10 år. * Sejlklubben har ved hvervning fået stabiliseret sit medlemstal til 192. Året har haft mange gode sejladser bl.a. pinseturen til Bork med 100 personer i 33 både. 26. Ringkjøbing Basketballklub har eksisteret i 10 år, alle årene med Erik Samsøe som formand. * Jan Torstenson fra Hee har tidligere slået igennem som kunstmaler. Nu udgiver han en samling essays »En dag i Ekbatana« på forlaget Prosit/Urbino. * Café Victoria, Torvet 12, er solgt til Grethe og Claus Andersen fra København. Jubilæum: 12. Arne Sandager Sørensen, Vesttarpvej 15, 25 år hos E. Sørensen & Søn Maskinværksted og Nordsøværftet.

Bryllup: 27. Anne Marie Christensen og Thomas Madsen, Ringkjøbing. * 27. Lena Hansen og Jan Kjeldgaard, Ringkjøbing.

Sølvbryllup: 17. Erik Tvistholm og hustru Inge Lise, Nørredige 34.

Fødselsdag: 2. Marie Iversen, Ringkjøbing Plejehjem, 90 år. * 4. Kristine Stræde, Langelandsgade 32,60 år. * 5. Signe Kjærgaard, Thorstedvej 29,75 år. * 10. Vagn Jensen, Markledet 32,50 år. * 13. Peter Johannsen, Heboltoft 90, 50 år. • 16. Carl Iversen, Kaj Munksvej 1, 90 år. * 21 Krista Gadgaard, Damtoften 37, 70 år.

Døde: 5. Kristine Høy Nielsen. * 6. Frede Pedersen. * 11. Poul Midtgård Nielsen. * 14. Hans Buhl. * 15. Christine (Stinne) Bjerg. * 18. Johannes Zacho Hansen. * 22. Kristian Brorsen Sørensen. * 25. Jens Albæk Jørgensen. * 25. Martine Nielsen. * 27. Thora Madsen.

 

MARTS

1. Det var en vellykket aften i Aktivitets-Centret i Grønnegade, da Husmoderforeningen havde inviteret bedemand Elsebeth Jæger til at fortælle om sit arbejde. Hun kom også ind på gamle skikke og traditioner omkring dødsfald i hjemmene. En meget oplysende aften. * For 6. år i træk har Landbobanken haft overskud, denne gang med 17,7 mill. kr. før skat. 2. Ringkjøbing Kunstforening er meget begejstret for Kuben, der skal stilles op i rundkørslen på Herningvej. 4. Ringkjøbing og Omegns Marineforening har uddelt 50 års tegn: Gustav Jensen, Niels P. Christensen og Børge Hindø var de 3, der havde fortjent jubilæumstegnet. Det blev overrakt ved foreningens 52. generalforsamling i Marinestuen på Hotel Ringkjøbing. * Bådelauget Sommerlyst er gået ind i foreningens 125. år. Man mener, det er Ringkjøbings ældste forening. * Rindumamatørerne havde stor succes med opførelsen af stykket Svend, Knud og Valdemar. De opførte det to gange med 175 tilskuere og blev belønnet med stående klapsalver. * Udvidelse af Landbobankens hovedsæde i gården over for kirken er så nær færdig, at bankens medarbejdere har taget de nye lokaler i brug. Kælderen og ydermurene må vente til foråret. 5. Kunstneren Henrik Haves skulptur Kuben har givet anledning til voldsom debat. En læser mener, det er flot og modigt gjort at bruge penge til kunst i en sparetid. En anden er forundret over byrådets beslutning, da man lige er kommet gennem en sparerunde, der gav nedlagte skoler. * Thorbjørn Kristensen og Lisbeth Serup overtager Havnegrillen, der er ved at blive istandsat. 6. Med teknikernes jubilæumsgave til byen - den nye pavillon påTorvetforan Priorgården - bliver man nødt til at flytte statuen af J. C. Christensen. Denne foreslåes anbragt på enden af J. C. Christensens Allé, hvor der tidligere har været genforeningsplads. 8. Der er forår i luften. Det er helt sikkert, for lærken er kommet. Den er både hørt og set hos Emil Casper i Lem. * Der kom 94 ansøgninger til kommunen, der til august får brug for 3 kontorelever. Der er rift om pladserne. 9. Det store arrangement Frimærkets Dag 1993 åbner på Ringkjøbing Museum. Der udgives 4 nye frimærker med sommerfuglemotiver. Bangsgaards store samling af sjældne sommerfugle er lånt til udstillingen. De nye frimærker kan købes tilligemed frimærkets dagkonvolutter og jubilæumskonvolutterne. Alt er forsynet med særstempel af Ringkjøbingpigen, og ud over konvolutter er der salg af jubilæumsmønter. 10. Turistfærgen »Sorte Louis«, der de sidste tre år har sejlet i fast rutefart mellem Ringkjøbing og Hvide Sande, har skiftet ejer. Skibet, der var ejet af købmand Keld Hansen, Søndervig, er nu solgt til Regnar Lydig Kristensen, Ringkjøbing. Han har et bådudlejningsfirma, A/S Vesterled, på havnen, og færgen passer godt til hans forretning. * Kirsten Holm, bl.a. fotolærer i ungdomsskolen, var med til at arrangere marathonfotokonkurrencen. Det var debutanterne, der havde taget de bedste billeder. Vinderne blev Louise Søgaard og Kristine Kornø. Kirsten Tilsted vandt 2. præmie og nr. 3 blev Rasmus Hansen. * Det bliver nu til noget med ombygning af sygehuset og renovering af den kirurgiske afdeling. Arbejdet skal udføres i perioden 1993 til og med 1995. * Seks af børnene på Heldagsskolen Rindum Kjærgaard skal på hjælpetur til Rumænien. 3 ledere følger børnene, der skal aflevere tøj og fyldte skoletasker. 11. I dag uddeles 240.000 kr. i legatpenge til 65 unge. Der er overlæge C. C. Koldborgs fødselsdag, og han stiftede legatet til minde om sine forældre, købmand C. Koldborg og hustru. Den normale portion er på 5000 kr. * Direktør K Møller Nielsen i Unibank er godt tilfreds med resultatet for 1992. Efter tab og hensættelser var der et overskud på 3,1 mill. kr. * Naturgas Midt/Nord har nu alle formaliteter i orden, så ledningen Ringkjøbing-Holmsland kan anlægges. Arbejdet vil snart blive påbegyndt. Teknik og miljøudvalget har godkendt linieføringen. 12. Handelsskolens 100-års jubilæum fortsatte festen efter flaghejsningen, og man gik med vægterne i spidsen ind i kantinen, hvor alle skrev i gæstebogen. Landbobanken havde flot foræret hver en rød rose. Op ad formiddagen var der kaffe og kanelkage, og forstander Jens Rasmussen fortalte om de tidligere holdte jubilæer. Efter middag var der offentlig jubilæumsreception på skolen og om aftenen var der stor fest for nuværende og gamle elever 13. Radio Ringkjøbings Lytterforening har haft generalforsamling, og formanden Aase Isager kunne berette om et godt år med god økonomi og stigende medlemstal. Regnskabet sluttede med et overskud på 86.000 kr. * Kommunen har fundet en ny jobleder. Det blev Torben B. Fisker, Velling, der kommer fra Hammel skole, hvor han i 5 år har været erhvervs- og uddannelseskonsulent. * I det tidligere Østerports Bageri åbner en kurdisk restaurant med navnet: Pizza og Kebab House. Indehaveren Buhan starter med sin danske kone Susanne Løndahl. 15. Tegnekonkurrencen for børn angående din by blev vundet af Anne Lise Gaarde Fisker fra Velling. 16. Formanden for Handelsforeningen Kim Kehlet havde fremlagt ønske om nye åbningstider af hensyn til turisterne, men de handlende ønskede ikke ændringer. * Lisbeth og Flemming Merrild har overtaget L Langes Isenkramforretning, som nu kommer til at hedde Kop og Kande. 17. Lørdag og søndag er Ringkjøbing og Omegns Firma Idræt værter for landsmesterskabet i pistolskydning. Man venter skytter fra hele landet. * Når man i kommunen får tildelt Det blå Flag er det et symbol på at vand og strande er rene. Flagordningen blev indstiftet 1987, og Ringkjøbing har gjort sig fortjent til flaget hvert år. * Amtsrådet har besluttet at styrke bygge og anlægssektoren for 20 mill. kr. Et af projekterne er udvidelse af VUC på Amtsgymnasiet. Lige efter nytår startede arbejdet, der skal være færdigt til skoleårets begyndelse. Dette arbejde er nu nået frem til rejsegilde. 18. Landbobanken har haft generalforsamling i ROFI-Centret med 1800 deltagere. Formanden, Ole Kr. Kristensen, aflagde en fyldestgørende beretning og påtalte de meget vanskelige vilkår for landbrug og fiskeri. Alt i alt var han dog optimistisk, da Landbobanken var blandt de bedste 10 i landet, der havde haft overskud. Lærer Niels Kjeldtoft, Spjald, og idrætsforbundsformand Tage Carlsen, Ringkjøbing nyvalgtes til bankens repræsentantskab. Yderligere 3 medlemmer, der var på valg, blev genvalgt. En enkelt aktionær, Peter Smilow, Hvidovre, var på talerstolen for at ønske til lykke med det flotte resultat. Han repræsenterede ATP. Direktør Bent Naur gennemgik regnskabet og takkede kunderne for deres opbakning af banken. 19. Røde Kors har haft et fint år med mange aktiviteter, men vil gerne bruges mere. De har et topuddannet samariterkorps, men det bliver brugt for lidt. Alle kan bede samariterne om hjælp. De står til rådighed hele døgnet. * Byrådet har givet en tillægsbevilling på 214.000 kr., så brandkravene kan opfyldes i forbindelse med opførelsen af 14 boliger ved Rindum plejehjem. Erhvervsrådet har haft generalforsamling. Formanden Jørgen Hansen sagde i sin beretning, at han syntes, Ringkjøbing skulde tilkendegive, at den ikke ønskede nye supermarkeder i byen, da de ville kvæle de små forretninger. Jørgen Hansen trækker sig tilbage fra formandsposten, som han har haft i 6 år. Han mener, det er sundt, at der kommer nye kræfter til. * Skoleinspektøren i Stauning, Ole Graversen, bliver ny skoleinspektør ved Alkjærskolen, hvor han afløser Jens Ole Blak. 20. Det er en stor ære, at blive udnævnt til senator i Junior Chamber, men manddomsprøven er svær. Hans Østergaard ville blive valgt, hvis han bestod prøverne. Blandt disse var at han skulle gå planken ud med sæk over hovedet og springe ud i intet. Det gjorde han, og æren var hans. * 22. Ringkjøbing kommunale Musikskole har haft forårskoncert i Vesterhavshallen. Der var 200 medvirkende og 600 tilhørere. Der var indslag af trompetister, fløjtespillere, blokfløjtespillere og korsang. 23. Turistforeningen har lavet en brochure, der dækker Ringkjøbing, Tim, Lem, Vedersø, Stadil og Søndervig. Den er trykt på dansk, engelsk og tysk. Den kommer på gaden i 50.000 eksemplarer. A. Rasmussens Bogtrykkeri står for det praktiske arbejde. * Turbineværket på Kongevejen, der blev igangsat 1989, er det turbineværk i landet, der kører allerbedst, siger formanden for fjernvarmeværket Børge Andersen. 24. Den nu afgåede formand for Erhvervsrådet Jørgen Hansen anmoder byrådet om at styrke de offentlige investeringer til gavn for det lokale erhvervsliv og håndværkerne. Kommunerne skulle give bedre lånemuligheder, så allerede planlagte aktiviteter kan fremrykkes. Ringkjøbing Kommune har i beskedent omfang fremrykket renovering af kloaknettet og bygning af boliger for ældre. * Karateklubben fik ros af en ekspert, da klubben afviklede sæsonens klubmesterskaber. * Handelsskolen ser ud til at blive årets topscorer blandt de unge. Foreløbig har 137 meldt sig til handelsskolens grundkursus (HG) med start 1. august. * Bilfirmaet A. V. Vejgaard får nye folk på forskellige poster. Else Bæk Olsen (født Vejgaard) trækker sig ud af firmaet, og A C. Vejgaard bliver således eneindehaver. Der er ansat nye folk på posterne som bogholder og værkfører. Else Bæk Olsen har været bogholder i 31 år. Med afdelingen i Skjern og her er der 26 medarbejdere i firmaet. * Ringkjøbing Bank har haft generalforsamling, hvor formanden, fhv. borgmester Niels Skytte, i sin beretning sagde, at bestyrelsen påtager sig ansvaret for det dårlige regnskab, men at styrken som lokal bank skal fastholdes og udbygges. Den nye direktør Preben Knudsgaard, der kom til stillingen i 1992, gennemgik regnskabet meget grundigt. Der var ingen bemærkninger hverken til beretningen eller regnskabet. Regnskabet er offentliggjort. Af lyspunkter nævntes det, at der havde været rekordtilgang af kunder. 25. Ringkjøbing-Rindum Venstre har besluttet at opfordre advokat K. Skovborg Andersen til at opstille som foreningens kandidat til borgmesterposten. * Det er nu så godt som sikkert, at der skal opføres en flygtningelandsby i Ringkjøbing til 350 bosniske flygtninge. Det skulle være den første af 10 flygtningelandsbyer, der skal opføres. Den endelige placering bliver i Rindum på nordsiden af Kirkevej, hvor kommunen ejer jorden. * Ringkjøbing Kunstforenings bidrag til byjubilæet er en udstilling i rådhushallen, en kunstoplevelse af de helt usædvanlige med Allan Stabelis billeder. De er meget store, fra 2 x 2,30 meter til 2,80 meter. Af samme grund udstilles kun 7 malerier hængt op på væggene ved teknisk hjælp, da de flytbare vægge ikke kunne bruges. Han udtrykker sig i abstrakt ekspressionisme, som man ikke kan lades uberørt af. * Fra i dag kan man igen købe Ringkjøbing jubilæumsvin i butikkerne. Det er en fransk rød- og hvidvin, hvis etiket er forsynet med byjubilæets Ringkjøbingpige. * Bager Hvidbergs forretning fejrer 70 års fødselsdag med et væld af fantastiske fødselsdagstilbud. 27. Flygtningelandsbyen bliver som nævnt i Rindum, og formanden for Rindum Sogne- og Ungdomsforening byder dem velkommen. De skal være velkommen til at deltage i foreningens liv. 29. I lørdags havde fiskerne krisemøde i ROFI-Centret. Der var mødt 1200 vrede fiskere. De var ikke tilfredse med de tildelte kvota. Fiskeriminister Bjørn Westh holdt hovedtalen. Mødet fortsætter tirsdag. * De handlende ønsker ikke Algade som gågade. 30. Ejendomsmæglerne meddeler, at der i Ringkjøbing sælges huse som aldrig før. 31. Efter en pause med lukning i et par måneder, er der igen kommet tøjforretning i Algade 1. Den nye forretning hedder Claudine, og som leder er ansat Claus Lund, Ringkjøbing. Butikken ledes sammen med en tilsvarende i Ribe. * Der vil blive anlagt en cykelsti ved Kirkevej i Rindum til hjælp for »bløde trafikanter«.

Jubilæum: 1. Laura Flytkjær, Skolevænget 3, 25 år hos Ringkjøbing Amtskommune.

Kobberbryllup: 6. Finn Klejnstrup og hustru Anne Lise, Bogfinkevej 20, Ringkjøbing.

Fødselsdag: 6. Laurids Knudsen, Borkvej 11,70 år. * 23. Frede Nielsen, Heboltoft 75, 50 år. * 26. Sigfred Hansen, Holstvej 12, 85 år.

Døde: 2. Niels Damgaard. * 13. Ena Holm. * 16. Carl Ove Bangsgaard. * 19. Ruth Severine Jakobsen.

 

APRIL

Bevaringsforeningen har holdt generalforsamling og formanden Gregers Jæger så i sin beretning tilbage på et travlt foreningsår. Særlig nævnte formanden »Røde Kro« mellem Velling og Lem. Fra Bevaringsfonden fik formanden for projektet 3000 kr. til arbejdet, Helle Henningsen er leder af dette projekt. Arkitekt Søren Damgård indtrådte i bestyrelsen i stedet for Helle Rasmussen, resten var genvalg. Til bevaringsfonden var der genvalg af Børge Kristensen. * Gardens tur til Antwerpen blev en meget stor oplevelse for vore unge. Med de forskellige koncerter, hvor de optrådte i TV de forskellige steder, spillede de for 2 mill. mennesker. Gården var Danmarks eneste repræsentant blandt orkestre fra hele verden. 3. Flere tusinde mennesker var på Torvet - af politiet anslået til 5000 - for at se de to bagere, Hvidberg og V. Strandgade, gøre kagen færdig til om aftenen, hvor det samme antal deltog i bespisningen. Med præstationen kom de begge i Guinness Rekordborg med verdens største lagkage. TV2's »Elevatoren« havde direkte transmission fra begivenheden. * I de sidste dage har folk fra Ringkjøbing Amtskommune sat små blå skilte op på egnen ved den nye nationale cykelrute 4. Den skal gå fra Søndervig-Ringkjøbing-København. Samtidig vil der blive opsat små orienteringstavler om rutens samlede forløb. 5. Der har været indsamling til Kræftens Bekæmpelse, og dette har - trods lidt surhed her og der - givet 70.000 kr. her i kommunen. * Medborgerhuset har haft generalforsamling. Formanden sagde i beretningen: Efter 4 års kamp og bevisførelse føler vi, at vi nu er blevet en institution, hvis fremtid er sikret udover kort tid. 6. Ringkjøbing Museum åbner udstilling af Jesper Kierkegaards spændende farveprospekter fra Ringkjøbing 1808 til 1847. Udstillingen bliver gennemfotograferet af Jørgen Borg med henblik på en bog, der skal komme senere. 7. Ved Ringkjøbinggardens årlige bankospil var der 1000 spillere. Der blev et overskud på 57.000 kr. 10. Ringkjøbing Amts Højspændingsforsyning har fået leveret sin største nødgenerator. Foreningen har nu 3, så der kan laves strøm 14 timer i træk. 13. Årets første konkurrence om månedens fisk arrangeret af Intersport i Ringkjøbing blev vundet af Ryan Nielsen med en regnbueørred på 5,1 kg. og Andreas Ørskov med en bækørred på 51 cm. Han fik 1. præmie som vinder af juniorklassen og 100 kr. til køb af fiskegrej. * Kriminalassistent Thomas Rosbjerg, Ringkjøbing, er udnævnt til vicekriminalkommissær her i byen. Han afløser Knud Ruben Kirsten. * 1400 borgere, der lod deres juletræ lave om til flis, kan gratis hente et løvtræ. Træerne udleveres på Kastengevej, og Hedeselskabet leverer træerne, som helst skal plantes hurtigst muligt. 14. Ringkjøbing og Omegns Turistforening har for første gang i den 81-årige historie holdt generalforsamling uden for byen, nærmere betegnet i Smedenes Hus i Lem. Formanden for Turistforeningen aflagde beretning og fortalte om de mange aktiviteter, der var gennemført også sammen med omegnens turistafdelinger. Vægterne har været et stort aktiv, og mange turister og borgere fulgte dem på deres aftentur. * 11992 lukkede kommunen Kirkebyens børnehave og øgede dermed indskrivningen på de tilbageblevne institutioner. Det bliver i stedet et midlertidigt dagplejehus på Herningvej 31 med plads til 20 børn og 4 ledere. Ligeledes gives der tilladelse til, at der må oprettes stordagplejer i private hjem med plads til 10 børn. 15. Fisker Knud Sørensen har skænket sin kutter R188 Sonni til legeplads for børnen i Alkjærskolen. Kutteren skulle have været »ophugget«. * Der har været stor interesse for at søge den ledige stilling som driftsleder for fjernvarmeværket. Der var 38 ansøgere, og den ny driftsleder bliver Jesper Skovhus Andersen fra Skjern Fjernvarmeværk. Han er uddannet som udvidet maskinmester. 16. Niels Skytte, formand for Ringkjøbing Banks bestyrelse og bankens repræsentantskab, har måttet nedlægge disse poster på grund af sygdom. 19. Byrådet har besluttet at holde fast ved placeringen af den ny estrade på Torvet foran Priorgården. D et bliver en overdækket estrade, og den vil ikke genere indgangen til kirken. 20. Anni Stampe meddeler, at Stampes Elektro er overdraget til den 37-årige Jens Strandbjerg Nielsen fra Skive. * Fra Politiet meddeles, at det nu er slut med sirenen kl. 12 hver dag. Et nyt varslingssystem er taget i brug, så nu er der kun »hyledag« en gang om året. 22. Rådhuset skal bygges om for 1,3 mill. kr. for at få samlet alle forvaltninger under et tag. Byrådet vedtog det med et flertal efter lang debat. Medarbejderne lagde vægt på at få børne- og kulturforvaltningen samlet på rådhuset. * Set. Georgs Gildet holder 60 års jubilæum, der markeres med spejderløb og udstilling i rådhushallen lavet i samarbejde med spejderne i håb om flere medlemmer. * Den 37-årige Ole Brøchner Jespersen er udpeget til ny kommunaldirektør i Ringkjøbing. Han kommer fra en stilling som sekretariatschef i Århus Kommunes 4. magistrat. * Det nye Ringkjøbing Vandrehjem holder rejsegilde i lyset af de økonomiske vanskeligheder, byggeriet er løbet ind i. Det har dog hjulpet, at et flertal i byrådet gav vandrehjemmet livsvigtig garanti for et kreditforeningslån på 7,4 mill. kr. Vandrehjemmet skal være klar til 1. juli, og der er næsten udsolgt den første måned. * I et åbent brev til kommunens tekniske afdeling samt til kommunalbestyrelsen protesterer borgerne mod tvangstilslutning til fjernvarmen. 23. I eftermiddag åbner »Paraplyen« i Nygade 31, der er de nye lokaler for A-Ringen. Gravers Bjerg bliver leder af cafeen, der skal være til hjælp for folk med alkoholproblemer. Formanden for bestyrelsen er pastor Eilschou Holm. 24. Kirkevej i Rindum udvides nu med cykel- og gangsti langs nordsiden. * Dambruger Hans Østergaard, Muldbjerg, er for de næste 4 år det offentliges repræsentant i Ringkjøbing Banks bestyrelse. 26. Heldagsskolen Rindum Kjærgaard har for første gang prøvet med et loppemarked. Det er gået over al forventning, og overskuddet skal gå til den tur til Rumænien, der er planlagt til sommer. 27. Ringkjøbing Gymnasium har taget godt imod de italienske gæster fra Borgosesia og har indkvarteret dem privat. * Birgitte Hillersborg, en kendt skikkelse i byen, er død 62 år. Hun var gift med pastor Ejnar Hillersborg, der var præst i Ringkjøbing i 29 år. Hun var en intelligent og interessant personlighed, der foruden at være præstekone med liv og sjæl tog del i alt forefaldende udover denne gerning. Hun påtog sig aldrig en opgave uden at løse den helt og fuldt. Der vil blive en stor tom plads efter hende. 28. Benny Nielsen har lejet sig ind i bagerilokalerne i Møllebageriet på Kongevejen. Han satser på et køkken med kvalitetsmad ud af huset. Navnet bliver Benny Bøfs Køkken. 30. For andet år i træk blev Børge Hindø fregatkaptain ved marineforeningen for Ringkjøbing og Omegns afvikling af den årlige fregatskydning. Efter skydningen var der afslutning i Marinestuen på Hotel Ringkjøbing. * Rindum Plejehjem kan fejre 25 års jubilæum. Festen markeres ved en reception. * Rotaryklubben er i disse dage vært for 6 unge erhvervsfolk fra Filipinerne. De bliver privat indkvarteret og skal opholde sig her 1 uge. Overalt, hvor de kommer frem, er der tilrettelagt et stort program. Lederen af besøget med alle aktiviteter er Gregers Jæger fra Rotaryklubben.

Jubilæum: Ena Sandgrav, 25 år som sygehjælper på Ringkjøbing Plejehjem. * 15. Hans Agger, Brogårdsvænget 13, 25 år hos Falck.

Bryllup: 10. Rikke M. F. H. Sørensen og Karl O. N. Sørensen.

Sølvbryllup: 11. Svend Erik Schultz og hustru Henny, Bildt svej 12.

Guldbryllup: 24. Svend Nielsen og hustru Ella, Baunshøj 14, Ringkjøbing.

Fødselsdag: 4. Ingrid Reffs, Ø. Strandgade 1, 75 år. * 9. Anna Søndergaard, Skolevej 32, 60 år. * 14. Reimer Wiese, 50 år. * 15. Overlærer Connie Kappelgaard, Rindum, 50 år. * 24. Aksel Stræde, Langelandsgade 32, 70 år.

Døde: 4. Alfred Morsing Madsen. * 7. Ellen Nordestgaard Pedersen. * 17. Leonora Klokker. * 20. Lene Schmidt. * 23. Monty Kaaber Petersen. * 26. Birgitte Hillersborg.

 

MAJ

1. Tre mangeårige medarbejdere på Ringkjøbing Amts Dagblad sagde fredag farvel til deres arbejdsplads for at gå på pension eller efterløn. Det var direktør Carl Korsgaard, typotekniker Poul Olsen og tryktekniker Arne Sørensen. Det blev markeret ved en sammenkomst på bladet for alle medarbejdere. * Ringkjøbing Rideklub holdt i week-enden sit første udendørs stævne i år. Der er indbudt og tilmeldt ca. 100 ponyer og heste til start i spring og dressur. * Ringkjøbing Bank udbyder for 40 mill. kr. obligationer til tegning i Vestjylland. Disse er med fast højrentegaranti i mindst 4 år. 3. Mange har meldt sig til årets Fjordløb. Nykredit og Postvæsenet har foreløbig flest deltagere. * Til premieren på Tour de Pedal var det alt for godt vejr, så der var kun 185 deltagere. 5. En af byens markante skikkelser, bogtrykker Svend Aage Jacobsen, har 40 års jubilæum som selvstændig bogtrykker i Ringkjøbing. Efter at have haft trykkeri på 2 forskellige adresser overtog han i 1975 A. Rasmussens Bogtrykkeri i Nørregade, og i 1988 købte han Falketryk i Herning, som hans søn Tom er leder af, med 11 medarbejdere. Selv leder Jacobsen med energi og stor interesse den daglige drift med 17 medarbejdere i Ringkjøbing, hvor der trykkes bøger, brochurer, reklamer m.m. Ingen opgave er for lille og ingen for stor, siger han. Fra starten her i byen har han hvert år udgivet det nydelige hefte »Jul i Ringkjøbing«, hvoraf alle beboere får et eksemplar. Af store arbejder til byen i jubilæumsåret har firmaet trykt Kommuneatlasset, aktivitetskalenderen samt massevis af etiketter til jubilæumsvinen. 6. Vestjysk Torvehal er en ny forretning på Godthåbsvej 7. Mogens Møller kommer fra Holstebro, og han vil handle med blomster, grøntsager og danske og udenlandske frugter. 8. Byrådet har sit majmøde, hvor man vil vælge en fungerende borgmester. Hans M. Jensen har bedt om 2 måneders sygeorlov fra borgmesterposten og byrådet. 9. Fjordløbets 14. udgave blev gennemført med 340 deltagere. Finn Sejbjerg, Århus, kom først på 10 km ruten. Det var andet år i træk, at han tog førstepladsen. Arrangementet blev meget rost. * To landmænd fra No er blevet opfindere. Det er en grisevender, hvor man straks kan se, om en so er i orden med patter og klove. De har søgt verdenspatent på opfindelsen. * Ringkjøbing Bank melder allerede udsolgt af 40 mill. kr. i obligationer. Direktør Preben Knudsgaard siger, at der sagtens kunne være solgt 60 mill., men projektet holder sig til de 40 mill. * Medborgerhuset starter nu som et forsøg med at passe børn onsdag formiddag for hjemmegående forældre på orlov. 11. Nordsøværftet har i denne uge taget det første spadestik til byggeri af en helt ny administrationsbygning på en grund vest for Superfos på havnen. 12. Byrådet er vildt uenige om, hvor statuen af J. C. Christensen skal flyttes hen, når den ny estrade kommer foran Priorgården. Trekanten ved J. C. Christensens Allé bliver vedtaget, og Stenhuggergården forestår flytningen. 13. På byrådets møde blev Vagn Kristensen fra Venstre valgt til fungerende borgmester i stedet for den sygemeldte Hans M. Jensen. I samme møde blev der bevilget 250.000 kr. til rejsning af Kuben i rundkørslen på Herningvej. * Hanne Korsholm, medlem af jubilæumskomiteen, har bedt byrådet om 200.000 kr. til jubilæumskontoen. 14. Sommerlyst fejrede 125 års jubilæum, og alle sejl blev.sat til. Om fredagen var der stor reception, hvor der blev leveret friskrøget sild, og 200 gæster deltog i spisningen. Det blev en god dag, og medlemmerne festede også om aftenen. Tilbudet om sejltur var et af de gode indfald, bestyrelsen havde fået. 15. Sommerland West åbner sæsonen 1993. Blandt de nye aktiviteter er en Tarzan-jungle og en trafikskole. 18. Amtsborgmester K E. Kristensen afslørede endnu 2 kunstværker af Henrik Have. Det ene indendørs i Amtets nybyggeri, Østergade 41, med 12 keramiske reliefplader, det andet udendørs en 6 tons tung brønd i indisk marmor. 19. Plejehjemmet Aldershvile markerede institutionens 85-års fødselsdag ved en middag, hvor der var dækket op til beboere og personale. Det blev til hyggelige timer. 21. Rindum Køreskole er navnet på en ny køreskole oprettet i Rindumområdet af kørelærer Jørgen Nielsen. * Roklubben afvikler langdistancekaproningen om »Den gyldne Helt« som en af byens jubilæumsaktiviteter. 26. Tandlæge Bent Kloch Larsen rejser til Brasilien. Det er en arbejdsrejse, der drejer sig om 2 måneder, og hvortil Rotary Foundation er sponsor. Arbejdet som rejsende tandlæge er ulønnet og frivilligt. For 9 år siden var Kloch Larsen med til at opbygge tandplejen på byens hospital. Byen hedder Santarem. Han glæder sig til rejsen, da det første ophold dér var både spændende, morsomt og lærerigt. 27. Underskolen på Ringkjøbing Skole er foreløbig sikret indtil sommeren 1994. Hvad der derefter skal ske afhænger af byrådet. 28. Jordemoder, fru Rasch Axelsen nåede ikke at se bogen med sine erindringer, der udkommer i dag. Hun døde for få dage siden. 29. Tour de Pedal, arrangeret af ROFI, har haft 3883 deltagere. Det er et landsdækkende arrangement, og Ringkjøbing fik trediepladsen. * Tidligere kunne man kun købe bøger om tyske fly i Danmark under 2. verdenskrig skrevet på engelsk. Boghandler Jens Holm udgiver nu andet bind om emnet på dansk. Forfatteren Carsten Petersen koncentrerer sig om natjagerne.

Jubilæum: 1. Tonny Faurbye, Lindevej 1, 25 år ved Ringkøbing Kommune. * 1. Søren L. Andreasen, Markledet 11, 25 år ved Ringkjøbing Amtskommune. * 1. Karl K. Høgsberg, Bækvej 3, 40 år ved Ringkjøbing Tømmerhandel.

Bryllup: 22. Maja Brask Mortensen og Thorkild Hansen. * 29. Jeannette Henriksen og Jan Damgaard, begge Ringkjøbing.

Sølvbryllup: 11. Erik Christensen og hustru Birthe, Ibsensvej 5.

Guldbryllup: 9. Niels Jensen og hustru Bergliot, Fjordvang 2. * 22. Jens Harborg og hustru Maren, Herningvej 65.

Fødselsdag: 4. Helga Dorthea Andersen, 0. Strandgade 1, 60 år. * 14. Jens Sørensen, Alkjærparken 24, 60 år. * 18. Benny Andersen, Havrevænget 7, 50 år. * 21. Elin Aggerholm, Aldershvilevej 7, 50 år. * 25. Eva Bagger Rasmussen, Kongevejen 60, 50 år. * 29. Jørgen Albertsen, Heboltoft 73, 60 år.

Død: 1. Kurt Barbesgaard. * 5. Betty Pedersen. * 8. Margrethe Rasch Axelsen. * 14. Inger Agnete Kjærgaard. * 24. Hagbart Barbesgaard. * 27. Anna Kirstine Nielsen. * Niels Sigurd Andersen.

 

JUNI

1. Holdet fra Heldagsskolen Rindum Kjærgaard rejste til Turda i Rumænien. Det bestod af 5 elever og 3 voksne, og med havde de 125 sække med tøj og 91 skoletasker, og i forvejen var sendt en fyldt sættevogn med brugbare ting, bl.a. 800 tandbørster. Holdet skal selv pakke ud, når de kommer til Turda. 3. Statuen af J. C. Christensen blev flyttet fra Torvet til pladsen ved J. C. Christensens Allé. Ansigtet vender mod nord, så Heeboerne, der kommer til byen, kan hilse ham. Statuen har stået på Torvet siden 1952. 5. Handicappede træner til Idrætsmærket. Det foregår på Kongevejens Stadion under ledelse af Inge Simonsen og Inge Lise Tvistholm. Der deltager i alt 24. 7. Strandene har aldrig været renere end nu, så det var velfortjent, da det blå flag grundlovsdag gik til tops i Vedersø. * Y's Mens Club i Ringkjøbing har samlet sammen til en bus, som de vil forære Mustved Menighed i Estland. Det er svært at komme rundt for de ældre, så tanken var, at bussen kunne bruges som kirkebil. Bussen er leveret af Claus Clausen fra Hemmet, som sammen med Frede Westergaard fra Ringkjøbing har kørt den vanskelige tur til Estland. 8. Hanne Biilow Nielsen, Tromsøvej 24, er blevet den heldige vinder af 2 cykler udsat som præmie i konkurrencen »Du danske sommer« fra Superland Fjordcentret. * Roklubbens juniordrenge gjorde det i week-enden endnu en gang fint. De vandt i kampen om landspokalen ved regattaen i Sønderborg »Aissunds Røde Løver«. * Den Konservative Vælgerforening skal have nyt byrådsmedlem, da Axel Ølgaard ikke opstiller igen. * Kommunen overvejer, om den skal købe det gamle pakhus ved stationen. Huset kan ikke rives ned, da det er fredet. 10. Maskiningeniør Karsten Kragelund, Nygade 28, demonstrerer en kompostbeholder, der er næsten lugtfri. Han forhandler den i Danmark og regner med, at det bliver en verdensartikel. Hans firmas navn er K. K. Technical. * Forfatteren Peter Olesen uddelte bevaringspriserne for 1992. I anledning af 550 års købstadjubilæet blev der uddelt 4 priser. Nørrebyvej 20 i Højmark, Hvingelvej 10 i Hee, Østergade 10-14 og Ringkjøbing Station. Peter Olesen fik af fungerende borgmester Vagn Kristensen et synligtbevis på, at kommunen værdsætter hans gode reklame for bevaringsarbejdet. Foruden priserne var der rosende omtale til Tim Dyreklinik på Hovedgaden 12 og hjørneejendommen Torvet 14-Vester Strandgade 1 i Ringkjøbing. * Knud Hammer Sørensen (S) finder det mærkeligt, at Venstre stiller med 3 borgmesterkandidater, men det er jo flinke og ordentlige mennesker, så vi vil kunne arbejde med dem alle. * 40 unge fra 10 forskellige nationer har været på international udflugt til Ringkjøbing. De unge samledes med værtsfamilierne i Ringkjøbing, hvor der var rundvisning. Bagefter sejlede alle med Sorte Louis til Hvide Sande. Dette års udvekslingsstudenter tager snart hjem efter at have været her i 10 måneder, nogle har dog kun haft et ophold på 3 måneder. * Laila Frandsen, Kildevej 31 i Lem, blev årets cyklist 1993. Præmien, en ny cykel, må hun vælge hos Svend Erik Børgesen. 11. Dahlgaards Tivoli deltog i havnefesten og havde inviteret børnene til gratis Tivolitur. I Tivoliteltet var der dækket op med røde pølser, kage og sodavand og kaffe og kage til de voksne. Det blev en ren folkevandring, da 700 børn og 200 voksne deltog. Børnene fik lov til at prøve Tivolis aktiviteter, så der var vældig stemning. * En ny fiskerestaurant åbner i V. Strandgade. Naturligt nok skal den hedde Hyttefadet. Det er 2 kvinder, Tonny Jensen og Leila Larsen, der starter med plads til 50 gæster, og damerne vil selv være i køkkenet. * Bagermester Johannes Poulsen fra Lem har købt Møllebageriet på Kongevejen. Han har 5 medarbejdere foruden sin hustru, der også deltager i arbejdet. Johs. Poulsen har til sluttet bageriet Guldbageren. 12. Ved Tour de Pedal holdt ROFI3. pladsen på landsplan trods færre cyklister. Der sluttedes i denne uge, og 2 var heldige at vinde de udsatte cykler: Grete Andersen Jannavej 5 Hvide Sande, og Ove Leth Andersen. 14. Pastor Alice Normann holdt søndag sin sidste officielle prædiken i Ringkjøbing Kirke. Efter gudstjenesten havde Menighedsrådet indbudt til reception i lokalerne Torvet 12 B. * I dag holder Dansk Handicap Idræts Forbund det første af årets træfstævner i atletik for handicappede. Det foregår på Ringkjøbing Stadion. 58 handicappede fra 5 klubber i amtet har sat hinanden stævne og skal dyste mod hinanden. 15. På Handelsskolen skulle IA'erne og HH'erne traditionen tro hejse flaget den første dag, de fik huerne. Flagsnoren brast, men det blev hurtigt ordnet, så flaget kunne hejses. IA'ernes huer er med blå og hvid stribe og HH'ernes med helt blåt bånd. * Bridgeklubben har haft stor glæde af et begynderkursus, som indledtes ved sæsonstarten sidste år. Klubben har fået 20 nye medlemmer. * Valdemarsdag blev markeret med overrækkelse af flag og faner på Torvet. Der var ny fane til Hjemmeværnskompagni 2600 Ringkjøbing, CF-forbundet Skjern/Egvad og KFUM-spejderne i Stauning/Dejbjerg. Flagene blev skænket til J. C. Christensens Hus i Hee, Hover-Torsted Friskole og Set. Georgs Gildets Ølstoft-Lejren i Hee. 24 foreningsfaner var repræsenteret ved arrangementet, som der var stemning for at gøre til en tradition. Ringkjøbinggarden underholdt under overrækkelsen. 16. Ringkjøbing Bank har solgt 7 ejendomme i København og vil nu koncentrere sig om lokalområdet. 17. I nat havde en anonym person anbragt en »skulptur« af en siddende kvinde i rundkørslen. Den vil dog blive fjernet i løbet af dagen. * Kommunen fik 1992-overskud på 29 mill. kr. På byrådsmødet fremlagde borgmester Vagn Kristensen regnskabet for 1992. Vi har genvundet vor økonomiske handlefrihed, sagde han. * På byrådsmødet blev det vedtaget, at der var tilslutningspligt til fjernvarme. 18. Mysteriet om den siddende kvinde i rundkørslen er opklaret. Det viste sig at være en spøg af eleverne fra Ringkjøbing Gymnasium. * Motorcykelveteranernes løb er det første af sommerens større udendørs købstadsjubilæumsaktiviteter. Der forventes slutning på løbet hos A, V. Vejgaard, Enghavevej, hvor der bliver præmieoverrækkelse. * J. C. Christensen Hus åbner en ny og anderledes udstilling. Det er kunstmaleren Henrik Have, der præsenterer nogle af sine værker. Det er malerier og arbejder på papir, og desuden vil han læse op af sin bog Under Midnatslyset i No. * Optimistjollesejlerne Pernille Jepsen og Klaus Naur har kvalificeret sig til deltagelse i Danmarksmesterskabet for Optimistjoller. 21. Ringkjøbing IF, der nu er enearrangør af Fjordfesten, har solgt billetter til Fjordfestfrokosten. Fra det lille gule billethus ved Hotel Ringkjøbing var der 650 billetter til salg, og de fleste var solgt lørdag formiddag. 650 er det største antal, der kan deltage i frokosten. * Fiskeauktionen i Ringkjøbing skifter igen leder, idet Karl Christian Jensen af Fiskeriministeriet har fået bevilling som auktionsmester. Han afløser Frede Lauridsen, der siden nytår har beklædt begge posterne som havnefoged og auktionsmester. 22. Handelsskolen har for første gang fået tildelt en portion af Julius Skrikkes legat til uddeling blandt elever med afgangseksamen. Legatet fik Mads Madsen, der forlod skolen med HH. Han fik overrakt legatet ved afslutningsfesten. 23. Ringkjøbing Smakkelaug har til formål at sikre og bevare de gamle bådtyper, der for år tilbage var almindelige ved Ringkjøbing Fjord. Der er 30 medlemmer, og de råder over en åben havbåd, 5 Klegodjoller og en Lynæsjolle. * Sankt Hansblussene må starte i aften frigivet af Brandmyndighederne. Det største her på egnen bliver sikkert i Sommerland West, der har forberedt aftenen med mange overraskelser. Jens Kirk fra Velling holder båltalen. 24. Firmaet Conlight A/S i Rindum har haft stor fremgang siden overtagelsen af den sjællandske elektronikfabrik Dan-Intra A/S. Conlight har siden maj solgt 100.000 ballaster til lysstofrør. * Som kandidat for utilfredse borgere har Else Jakobsen, Kongevejen 12, fremsat forslag om, at skraldespandene må blive tømt hver uge, i hvert tilfælde i sommerperionden. 25. Ringkjøbing Museum har arrangeret en stor og flot jubilæumsudstilling, der fortæller byens historie gennem 550 år. Det er bl.a. ting fra udgravningen Nygade 8 i sommeren 1991. * Central-Vask, Fjord Allé 8, har gennemgået en stor ombygning og modernisering. Samtidig er der foretaget en større investering i produktionsudstyr. 28. Allan Jørgensen, sejlklubbens talentfulde europajollesejler, fik sølvmedalje ved junior DM. 29. Skelettet til Nordsøværftets administrationsbygning er på plads, og der holdes rejsegilde. Når medarbejderne kommer tilbage fra sommerferie, vil arbejdetvære under tag og kan tages i brug senere. 30. Superkiosken i Torvegade er solgt og overtages af Birthe og Arne Aadal fra Herning. Den daglige ledelse overlades til deres 24-årige datter Lone Aadal.

Bryllup: 5. Karen Merete Søe og Karsten Holmegaard Pedersen, Markledet 62, Ringkjøbing. * 12. Vinni Pedersen og Laurids Krogsgaard, Rindum. * 12. Mette Bak, Rindum, og Morten Thomsen, Ringkjøbing. * 26. Bente Gregersen og Johannes Vestergaard Nielsen, Ringkjøbing. * 26. Aase Højmark, Rindum, og Christian Koffeldt. * 26. Hanne Ris Borgudd og Leif Hansen, Ringkjøbing.

Døde: 7. Axel Andersen. * 8. Laura Grydgaard. * 12. Peder Kristen Jensen. * 13. Frederik Hesselbjerg Jensen. * 28. Arne Høedt Hansen. * 28. Lis Nordestgaard Nielsen. * 28. Anna Sand Pedersen.

 

JULI

1. Nordsøværftet har sikret sig en spændende ordre til Farvandsvæsenet. Værftet skal bygge et skib til eftersyn og reparation af bøjer i de danske farvande, incl. Grønland. Skibet er 50 meter langt og med en tonnage på ca. 500 brt. Prisen er 40 mill. kr. Byggeriet starter efter sommerferien, og skibet skal leveres til næste sommer. * Vægterne i Ringkjøbing er begyndt at gå deres runde i den gamle bydel hver aften, og det vil de gøre til den 28. august. Vægterlauget er udvidet til 8 medlemmer. 2. Ringkjøbinggardens sommertur til Luxembourg var en stor succes. De optrådte 2 gange på een dag, først med koncert og dernæst med tattoo. De får set meget af egnen og de omkringliggende små byer. I en af dem havde en hotelværtinde udstillet en dansk garderfigur i træ foran hotellet. * Uldspinderiet i Ringkjøbing bliver hjemsted for et spændende kunstnermøde med arbejdende værksted. Det sker, når den internationale kunstnergruppe mødes for i 10 dage at udveksle ideer og vise værker. Tolerance er stiftet for 4 år siden og har nu deltagere fra 11 lande. Ringkjøbing Kunstforening er vært. 3. Ringkjøbings ny vandrerhjem, der står i forbindelse med ROFI-Centret, blev indviet i week-enden. Dagen begyndte i det herligste solskin med flaghejsning, og dagen blev markeret med reception, hvor mange gæster deltog. Der var taler, borgmester Vagn Christensen holdt indvielsestalen og overrakte et flot ur som byens gave. ROFI-Centrets formand Tage Carlsen modtog uret, og derefter var der rundvisning i de nye, lyse og dejlige lokaler. 9. Ringkjøbing Undervognscenter i Rindum fik det blå stempel for sine faciliteter og arbejdsmetoder. En medarbejder fra Teknologisk Institut i København var i 3 timer på besøg og gennemgik det hele. 10. Ragna Tangs aften på Torvet med Ringkjøbingegnens Folkedansere blev flyttet til Vesterhavshallen, hvor 600, så mange der kunne være i salen, glædede sig over Ole Kjærs musik, og de smukke danse Ragna havde komponeret. Holdet i festtøj var nok et syn værd. Violinvirtuosen Anker Buch gjorde sit til, at aftenen var fortryllende. 14. Harry Flytkjær var i 1953 medstifter af Ringkjøbing og Omegns Sportsfiskerforening. Ved foreningens 40 års jubilæum blev han udnævnt til æresmedlem. Ved en lille højtidelighed ved Hover å blev æresmedlemsbeviset overrakt af formanden Kaj Børge Simonsen. * Turistforeningen har fået en ny attraktion. Det er familien Vestergaard i Stadil, der åbner deres gård for børn, turister og folk, der ikke før har besøgt en bondegaard. 15. Ringkjøbinggenseren Thomas Gintberg har vundet en landsdækkende konkurrence med titlen »Værn om miljøet«. Med førsteprisen fulgte en check på 15.000 kr. Arbejdet er samtidig en prisopgave for ham som afslutning på hans uddannelse som landbrugstekniker. Opgaven behandler piletræ som vejen til ny energi. 16. For 15. år i træk bliver Vesterhavshallen rammen om en stor antikmesse. På udstillingen vil antikvitetshandlere fra hele landet præsentere et bredt udvalg af antikviteter, rariteter og samlerartikler. Der er i år 33 stande. 22. Prins Henrik siger, at Dronningen har det godt trods knæoperationen onsdag. Dronningen måtte sige fra til besøget 3. august i Ringkjøbing. Det voldte også noget besvær under besøget i Polen. 24. Folklorefestivalen sluttede i aftes, og arrangørerne kan se tilbage på 4 spændende og hektiske dage. Folkedanserne fra Polen, Ungarn, Tyskland, Tyrkiet og Italien var inviteret til byjubilæet, og danserne har i flere dage sat deres præg både i sognene og i Ringkjøbing. 27. Bosniske flygtninge kommer til Rindum sidst på ugen. 285 skal bo i Rindum, og de kommer alle fra Banja Luka i Bosnien. Husene, de skal bo i, bliver færdig til tiden.

Jubilæum: 29. Inge Osgood, Fjordallé 3,25 år som lærer i Folkeskolen, de sidste 7årvedSpjaldSkole.

Bryllup: 1. Jeanette Guldhammer Hansen, Ringkjøbing og Ole Højlund Jensen, Roskilde. * 17. Anette Pedersen, Ringkjøbing og Kaushal David, London.

Fødselsdag: 3. Preben Dam Lauritsen, Heboltoft 98,50 år. * 5. Frands Jørgensen, Damtoften 2, 70 år. * 12. Eva Toft Madsen, Nørregade 13, 70 år. * 15. Hans Toft Sørensen, Herningvej 54, 50 år. * 29. Knud Aage Palnov, Anemonevej 3, 50 år.

Død: 8. Anna Bæk Olsen. * 12. Ole Bundgaard. * 22. Arne Guldager Sørensen. * 22. Peder Pedersen. * 22. Hulda Frickmann. * 28. Marie Søm.

 

AUGUST

Der er udsigt til et overskud på op mod 200.000 kr. på årets Fjordfest 600 deltog i Fjordfestfrokosten, og mens man spiste, blev der spillet revy. Den var virkelig god og glædede og morede mange. Fredag var der også trængsel, da Bamses Venner fyldte det store telt med 1200 mennesker. Lørdag havde Tommy Seebach 700 tilhørere samme sted. Søndag gik det store vognoptog gennem byens gader, hvor fortovene var tæt pakket med folk. Byens Blikkenslager ved Per Green Andersen vandt vognoptoget for anden gang. Om aftenen sluttede det hele med et kæmpe fyrværkeri. 2. Samtidig var der for 25. gang Veteranbilløb. Bilerne fra Tyskland, Schweiz, England, Sverige og Danmark kørte ruten efter eget ønske, men alle mødtes til eftermiddagskaffe på Nr. Wosborg. Om aftenen var der middag for veteranerne på Fjordgården, og den fungerende borgmester uddelte 2 præmier til Helga Jacobsen fra Nordsøværftet og Børge Jensen fra Århus, som havde været med alle år. 3. Præcis klokken 10.01 rullede Hans Kongelige Højhed Prinsen ind på pladsen ved rådhuset, og statsamtmand Opstrup udbragte et trefoldigt leve for Prinsen. Klokken 10.50 afsløredes skulpturen Bølge. Prinsen fik en snak om Bølgen, og straks derefter kørte man under politibeskyttelse gennem byen til Amtstorvet, hvor Prinsen afslørede Henrik Haves kunstværk. Efter Komiteen var præsenteret, og kongesangen afspillet, gik man ind til en uhøjtidelig frokost, hvor der blev udvekslet gaver. Prinsen fik en fornem teoribog og en sejlerjakke til hårdt vejr. Til Dronningen var der en guldkopi af et arkæologisk fund gjort i Velling af amatørarkæologen B. Anthonisen. Prinsen bringer Dronningen gaverne. Det sidste kongelige klip Prins Henrik foretog var i Rindum ved flygtningelandsbyen. Denne vil fra tirsdag blive hjemsted for 285 flygtninge fra det tidligere Jugoslavien. Til stede var den kommende centerleder ved flygtningelejren i Rindum, Jens Martin Sletting-Hansen, der skal køre centerlandsbyen, til der ansættes en centerleder samt personale. 6. Bøgners Legat er uddelt på Ringkjøbing Skole. De to, der fik legatet, var Lene Sand Knudsen og Mathias Holmen, begge Ringkjøbing. * Tre optimistsejlere fra Ringkjøbing har kvalificeret sig til DM for hold i Kerteminde. 7. Ringkjøbing får besøg af kulturminister Jytte Hilden, der skal afsløre den ene af de tre kunstværker, som kommunen har bestilt hos 3 lokale kunstnere i anledning af byjubilæet. Ministeren afslører det ene, borgmester Vagn Kristensen det andet og det tredie formanden for Ringkjøbing Kunstforening, Jakki Damgaard. Bagefter vil de 3 kunstværker over temaet »Portræt over Ringkjøbing 1993« blive ophængt i Rådhushallen. * I løbet af eftermiddagen rullede syv busser ind ved Dansk Røde Kors' flygtningelandsby ved Kirkevej i Rindum. Der var 46 i hver bus og 285 flygtninge i alt i kortegen, der startede fra Auderød ved Frederiksværk om morgenen. Det er meningen, at flygtningene skal komme til byen ubemærket og vænne sig til det nye sted. I alt rummer den nye landsby 350 pladser, men det vides ikke, hvornår lejren fyldes helt op med bosniske flygtninge. 10. Ringkjøbinggarden kom med en samlet 6. plads godt fra det første officielle DM arrangeret i Nykøbing Mors af Morsø Pigegarde. * Brian Pedersen er Ringkjøbing ny retsassessor, en mand med masser af juridisk erfaring. 12. Marketingchef i Ringkjøbing Bank, Bjarne Kjærgaard har sagt sin stilling op for selv at starte marketingfirma i Skjern. * Fire bands rocker i Rindum, når Vagn Kristensen får overrakt byens jubilæumsgave fra Vasegården og Rindum Børnehave. 17. Turistkontoret afleverer i denne uge sin jubilæumsgave til byen. Det er Ringkjøbingpiger i folkedragter, som går rundt i gaderne og deler flødekarameller ud til forbipasserende - et festligt indslag i gadebilledet. * Fjernvarmeværket tog et utraditionelt middel i brug for at hverve nye husstande: Man hængte 4 rundstykker i en pose på døren søndag morgen hos 520, som ikke har fjernvarme. * Daginstitutionen har et helt nyt tilbud til børn i alderen 10 til 13 år. De er for gamle til at gå i skolefritidsordning og for unge til at benytte sig af ungdomsklubben. Navnet er »Klub 30«. * Når nordiske venner aflægger visit, vil Vagn Kristensen modtage dem med en smuk velkomsttale på rådhuset. 18. Firmaet Bredan har medvind i øjeblikket, så meget at der de seneste 3 måneder er oprettet en halv snes ekstra arbejdspladser. 21. Ringkjøbing får lov at navngive endnu et IC3-tog. Det skal denne gang hedde I. C. Christensen og navngives af hans barnebarn, Inger Bro. For de, der har lyst, er der tur til Hee med et lille ophold, så man kan se I. C. Christensens hus. * Bubber var med til folkefesten fra morgenstunden, og han fyldte det store telt. Vejret var ikke så godt, som Hotel Fjordgården havde håbet på, så de udendørs aktiviteter blæste og regnede bort, men indendørs gik det fint. Middagen var den store afslutning på rækken af arrangementer i anledning af Ringkjøbings 550 års jubilæum.

Bryllup: 21. Bodil Anita Jensen, Ringkjøbing og Niels Peder Koldby, Århus. * 29. Irene Andersen og Søren Søgaard.

Sølvbryllup: 17. Jacob S. Hansen og hustru Elna, Markskellet.

Fødselsdag: 8. Willy Kjærgaard Pedersen, Damtoften 1, 60 år. * 9. Axel Moe, Ribesvej 6, Ringkjøbing, 50 år. * 20. Asger S. Lauridsen, Bygvænget 7, 50 år.

Døde: 12. Fanny Spaabæk. * 12. Hans (Post) Jensen. * 15. Ester Jensen. * 18. Nanna Faurbye.

 

SEPTEMBER

1. Et enigt amtsråd tiltrådte, at Ringkjøbing Sygehus ombygges for 17,9 mio. kr. 2. Ny leder i Byggecentret. Det er Børge Hindø der holder efter 17 år på posten. Henning Gramstrup er udnævnt som ny leder, og han er er ikke ukendt med kunderne, da han begyndte sammen med Hindø for 17 år siden. * Sejlklubben udnævnte den 80-årige Arne Klausen til æresmedlem. Han har trofast deltaget i onsdagssejladserne. Det eneste problem er, som han udtrykker det, at hans gaster er ved at være lidt for gamle. 3. Benny Andersen og Mogens Just genvandt europamesterskabet for Starbåde i Kaløvig. * Medborgerhuset bliver en af de mest aktive udstillere på Prøv og Se-dagen. Huset repræsenterer alt fra skak til bordtennis, knipling og børneteater. * Musikskolen begynder musikalsk legestue på Ringkjøbing Skole. * Flygtningelandsbyen i Ringkjøbing, der blev indviet af Prins Henrik for 1 måned siden, er blevet et pilotprojekt for asylcentre. 4. Lynaktion mod unge gassniffere på Alkjærskolen. Lærer Aage Lønborg Madsen mener, at det er en bølge, der hurtigt topper. Målet må være, at vi vænner os til at hjælpe hinanden, når sådanne problemer opstår, siger han. * Charles Garn og Hanne Dettmann har opført et imponerende bjælkehus af polsk tømmer på Kaj Munksvej. Huset ligger ved siden af »Bjælkehuset«, der i 1930'erne blev opført af Otto Eichner. Parret købte »Bjælkehuset« for 18 år siden, da de ikke kunne stå for dets helt specielle atmosfære. Ældre ringkjøbingensere vil kunne huske, når Eichner om aftenen tændte stearinlys i vinduerne. * I dag er det præcis 50 år siden, Lancaster EE138 styrtede ned i Stadil, og fire unge australiere og fire englændere mistede livet. Det blev mindet ved en højtidelighed på nedstyrtningsstedet, hvor bl.a. den australske ambassadør deltog. 5. Roklubbens talentfulde juniorroere vandt danmarksmesterskabet i langdistancekaproning i København. De dygtige roere, Jens Kastberg, Sune Vrå Nielsen og Bjørn Martinsen, fik en heltemodtagelse ved hjemkomsten. 7. De fire dagblade i Nordvestjysk Mediecenter vil etablere fælles redaktion på Ringkjøbing Amts Dagblad. Bladet skal også overtage trykningen af Thisted Dagblad. Udvidelsen betyder to nye arbejdspladser på Dagbladet. * Amtsborgmester S. E. Kristensen afslører i amtsrådssalen portrættet af sin forgænger Anton Kristensen. * En ny børnetøjsbutik er åbnet i Gågaden. Det er i den tidligere Pigalle Butik, hvor Charlotte Madsen og Nina G. Nielsen skal stå for den daglige drift. 8. Anni Faurholdt har skabt nyt liv i døgnkiosken på Herningvej, der pludselig lukkede for et par måneder siden. Det går over al forventning, og mange af de gamle kunder er hurtigt vendt tilbage. * En borgerliste kom et godt stykke nærmere, da 85 mennesker mødte op til orienteringsmøde på Hotel Ringkjøbing. 9. Efter opstillingsmødet i Medborgerhuset ligger det fast, at Det Radikale Venstre vil være at finde på stemmesedlen til kommunalvalget. Spidskandidat bliver Emil Christensen, Tim, der tidligere har siddet i byrådet. * Fodterapeut Karen Vindum har lejet Østergade 19, der tidligere var skobutik, til klinik. 10. Landbobankens afdeling i Lem fejrer 75 års jubilæum. * Cirkus Arena er i byen, og de præsenterer bl.a. verdens mindste mennesker fra Rusland. 11. Forretningsfolk i Ringkjøbing anmelder dobbelt så mange butikstyverier som sidste år. * Det er følelsen af frihed ude på vandet, der får den 19-årige Allan Jørgensen, Ringkjøbing, til at bruge al sin tid på sejlsport. Han er blandt de 10 bedste danskere i Europajolle, nykåret suveræn Limfjordsmester i samme bådtype og deltager i VM og junior-EM. 12. Ole T. Jeppesen blev den nye fuglekonge, da Forsvarsbrødrene holdt fugleskydning. Jens Sørensen udløste det afgørende skud, og han blev dermed kronprins. 13. For første gang i Ringkjøbing Tennisklubs historie er klubben repræsenteret i 3. division. Formand Lars Bruun glæder sig over oprykningen. * Sommerland West har sluttet sæsonen 1993 med et besøgstal på 115.000, hvilket er ca. 10.000 besøgende mindre end året før. 14. Den anden udgave af Ringkjøbings SportMaster-løb blev en større succes end arrangørerne havde turdet håbe på, idet 247 løb og gik rundt i vore gamle gader. 15. Forstanderen på Det kristne Gymnasium, Jørgen Skydstofte, blev tvunget til at gå af, da skolens bestyrelse ikke kunne efterkomme hans ønske om at blive løst fra opgaven som ansvarlig for skolens kollegie. Det er med sorg og smerte, jeg har måttet konstatere, at der ikke længere er plads til mig på KG, siger Jørgen Skydstoft. 16. Ringkjøbing Jægerforbunds generalforsamling blev meget rolig, men der mødte også kun 14 op ud af et medlemstal på 200. Det største ønske for foreningen er et sted at være, da lejemålet på Holmegården er ophørt. Jægerne har et overskud på 25.000 kr., og formand Jørgen Kirk oplyste, at foreningen er villig til selv at bygge med frivillig arbejdskraft. * Efter Bjarne Kjærgaards fratræden som marketingchef i Ringkjøbing Bank er stillingen nu besat med et »kendt ansigt«, nemlig Boy Boysen, der tidligere har været ansat i banken. 17. Ringkjøbing Byråd skæres nu ned til 19 medlemmer. Det gennemtrumfede Venstreflertallet på et ekstraordinært møde, men den timelange debat forud for afstemningen understregede, at mistilliden sidder dybt forankret, og arrene fra oktober 1991 med skolenedlæggelserne er langt fra lægt. * Den fantastiske storfilm »Jurassic Park« med dinosaurer i alle afskygninger har Danmarkspremiere i Ringkjøbing Bio. 18. Ringkjøbing Sejlklubs klubmesterskaber for jollesejlere gav følgende resultat: Europa- og laserjoller, Lars Naur og Dennis Christiansen; optimist A, Klaus Naur; optimist C, Janus Rasmussen. 19. Kongeligt besøg i form af Kong Kristoffer, ridende på en hest udlånt fra Sommerland West, hekseafbrænding med hvinende heksehyl og roelygter til at jage onde ånder og troldtøj væk, var nogle af de festlige indslag i Set. Georgsløbet, der blev afviklet i Ølstoftlejren. * 6-700 børn og voksne besøgte loppemarkedet, som Ringkjøbing Plejehjems Venner afviklede. Ca. 40 mennesker arbejder gratis for at få lopperne samlet og gjort klar til salg. 20. Vesterhavshallerne ser ud til at have fået styr på økonomien, idet det er lykkedes at opnå et overskud på 30.000 kr. i forhold til budgettet. Overskuddet skal dog anvendes til dækning af underskuddet fra 1991, så der mangler altså stadig 60.000 kr., men det er dog et skridt i den rigtige retning. 21. Historiker Per Hauge Mortensen efterlyser gamle mursten med inskription, da de kan fortælle meget om husene og byen. Eksempelvis har han fundet teksten »Gamelbye 1816« udhugget i en mursten, der sidder i ejendommen Søndergade 5, og også i Østergade er der flere huse med tilsvarende tekster. 22. Anders Christoffersen, ivrig cyklist, håber, at der kan startes en cykelklub for motionister i Ringkjøbing. * Ringkjøbinggarden havde 66 gardere og 8 ledere med til Danmarks hidtil største tattoo i Kolding. Gården havde også en stand på gardermessen, der blev afviklet samme sted. * 23. Byrådet måtte på sit møde give en tillægsbevilling på 1,3 mill. kr. til beskæftigelsesområdet. Budgettet var beregnet efter 57 personer i arbejdstilbud, men det faktiske antal blev på 100. * Fotoudstillingen i Aktivitetscentret i Grønnegade blev en stor succes. Ca. 100 personer besøgte dagligt udstillingen i de tre dage, den varede. 24. For første gang nogen sinde køber kommunen nu en ejendom for at sikre den for eftertiden. Det drejer sig om Grønnegade 27 fra omkring 1816, som byrådet mener betyder meget for Grønnegades samlede gadebillede. * Den økonomiske side af folkefesten den 21. august er nu gjort op, og desværre gav det en bet på 160.000 kr. Det dårlige vejr får en del af skylden. 25. Beboerne i flygtningelandsbyen i Rindum inviterede ringkøbingenserne til åbent hus, og henved 1000 tog imod invitationen og fik en dejlig dag ud af det. Bosnierne havde forberedt sig i flere dage med grillmad, musik og dans. Stemningen var god hele dagen, og der blev knyttet mange gode kontakter til lokalsamfundet, bl.a. i form af skak og sport. 26. Dansk Røde Kors har haft indsamling, og resultatet beløb sig til godt 20.000 kr. Bjarne Larsen fra lokalafdelingen var dog ikke helt tilfreds med antallet af indsamlere, der kun udgjorde en femtedel i forhold til sidste gang. 27. Ringkjøbings vægtere gjorde stor lykke på Hi-Messen, hvor de var hyret af Conlight og Hotel Fjordgården til at uddele konkurrenceblanketter, som skulle afleveres på Ringkjøbingfirmaernes stande. 5000 blanketter blev returneret, og de to firmaer er ikke i tvivl om, at det har bragt dem i kontakt med folk, som normalt ikke ville kigge ind. 28. Huset på Herningvej 31 har udviklet sig fra en grim ælling til »Svanen«, som er blevet husets navn. Det er kommunens projekt for unge mødre, ledet af Signe Sannem, der her har fået et dejligt opholdssted. 29. Spændingen var intens på Ringkjøbing Beton, da man løftede den første side af »Hezekiels Skammel«, der skal opstilles i rundkørslen ved ringvejen, fri af støbeformen. Alt gik dog godt, og dermed var den første fjerdedel af kunstværket klar. D e rådgivende ingeniører Skyum, Karkov & Tønnesen har forestået den teoretiske side af støbningen. Kuben, som »skamlen« også hedder, skal indvies sidst i november.

Bryllup: 11. Selma Hansen, datter af Elise og Jens Hansen, Velling, og Niels Chr. Oien, Sæby. * Bodil Holm Hansen og Niels Chr. Poulsen, søn af Gerda Poulsen, No. * 18. Jette Dam Mortensen, datter af Ruth Hansen og Knud Dam Mortensen, Ringkjøbing, og Morten Hammelsvang, søn af Ilse og Bent Hammelsvang, Lem.

Sølvbryllup: 7. Ida og Jørgen Andersen, Nørregade 5, Ringkøbing * 14. Birthe og Kristian Ibsen, Grønvang 7, Ringkjøbing. * 28. Gerda og Jørgen Klokker, Heboltoft 106, Ringkjøbing.

Krondiamantbryllup: 29. Mathilde og Thorvald Bøndergaard, Ringkjøbing Plejehjem.

Fødselsdag: 5. Bertha Jensen, Aldershvilevej 4, Ringkøbing, 80 år. * 13. Olga Nygaard, Damtoften 11, Ringkøbing, 90 år. 17. Engsig Kristensen, Damtoften 11, Ringkjøbing, 50 år. * 18. Karetmager Arnold Nielsen, Herningvej 42, Ringkjøbing, 80 år. * 22. Villy Madsen, Vellingvej 23, Ringkjøbing, 50 år. * 28. Jens Jacob Hansen, Kongevejen 25, Ringkjøbing, 50 år.

Døde: 3. Elna Flytkjær. * 8. Peter Gade Nielsen. * 10. Regnar E. Jensen. * Esther Lander Juelsgaard. * 14. Inge Grønne. * Thomine Tang. * 18. Birthe Houmark. * Marianne Bank Jacobsen. * 24. Ane Nielsen. * 27. Finn Kamp Jeppesen.

Til top